UniCredit Bank si EximBank au depus, luni, oferte pentru furnizarea unui împrumut de 60 milioane de lei destinat finanțării capitalului de lucru al Poștei Române pe o perioadă de 3 ani.
Costul împrumutului a fost estimat la 10,28 milioane de lei, conform datelor operatorului poștal.
În noiembrie 2015, Poșta a primit trei oferte pentru pentru finanțarea activității curente a companiei cu un împrumut de 20 milioane de lei pe 12 luni.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ofertele au fost depuse de Banca Comercială Română (BCR), Bancpost și OTP Bank Romania. Poșta nu a stabilit câștigătorul licitației.
Conform caietului de sarcini, operatorul postal a estimat că va plăti pentru utilizarea creditului suma de 1,1 milioane de lei.
În septembrie 2015, Poșta a contractat de la Banca Transilvania un împrumut de 20 milioane de lei, destinația banilor fiind finanțarea activității curente pe o perioadă de 12 luni.
Banca va încasa 664.000 lei, de la un estimat de 1 milion de lei.
În perioada iunie 2011 – ianuarie 2015, Poșta Română a contractat patru credite pentru finanțarea activității curente în sumă totală de 180 milioane de lei, fiecare pentru o perioadă de 12 luni.
Costurile utilizării sumelor împrumutate au totalizat 6,04 milioane de lei.
Poșta a mai contractat, în martie 2014, un credit de 100 milioane de lei pentru acoperirea parțială a unor sume restante din activitatea de colectare a numerarului (cash collection), cu perioadă de rambursare de doi ani.
Contractul a fost semnat cu Eximbank România la un preț de 12,6 milioane de lei, de la un estimat de 13,1 milioane de lei.
Poșta Română este controlată de Ministerul pentru Societatea Informațională (MSI) - 75% și Fondul Proprietatea - 25%.
Cu aproximativ 27.000 de salariați, compania este cel mai mare operator local de profil și are o rețea teritorială de peste 5.600 de unități.
În 2014, compania a înregistrat venituri totale de 1,19 miliarde de lei și un profit net de 22,9 milioane de lei.
Pentru anul trecut, compania și-a bugetat un profit brut de doar 1,6 milioane lei.
Statul a încercat să vândă Poșta și a inițiat negocieri cu operatorul poștal belgian bpost, care nu a mai înaintat însă o ofertă angajantă pentru preluarea celor 51% din acțiuni, astfel că procesul de privatizare a fost, pentru moment, oprit.