ULTIMA ORĂ Un nou faliment în asigurări. ASF retrage CertAsig autorizația de funcționare

ULTIMA ORĂ Un nou faliment în asigurări. ASF retrage CertAsig autorizația de funcționare
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 20 feb 2020

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis retragerea autorizației de funcționare a Certasig ca urmare a faptului că societatea nu și-a restabilit în termenul prevăzut de lege nivelul fondurilor proprii eligibile care acoperă cerința de capital minim (MCR). Totodată, Consiliul instituției a constatat starea de insolvență a societății Certasig și a hotărât să inițieze demersurile legale privind promovarea cererii de deschidere a procedurii falimentului împotriva asigurătorului.

INTERVIU Eugen Voicu, acționar majoritar Certinvest, despre premium în business CITEȘTE ȘI INTERVIU Eugen Voicu, acționar majoritar Certinvest, despre premium în business
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020? CITEȘTE ȘI Ce așteptări avem de la anul fiscal 2020?
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit datelor Profit.ro, CertAsig avea nevoie de o infuzie de capital cuprinsă între 5,5 și 6 milioane de euro, din care circa două milioane de euro pentru respectarea cerinței de capital minim (MCR). Banii ar fi trebuit aduși în companie până la începtul acestei luni de către ABC Assevera, o companie financiară din Italia.

Contactați de Profit.ro de mai multe zile, reprezentanții companiei nu au transmis precizări pe acest subiect.

Anterior au mai falimentat Astra și Carpatica.

Suzuki își extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid! CITEȘTE ȘI Suzuki își extinde gama de modele hibrid si devine primul producator care comercializeaza doar modele hibrid 12V si 48V. Time to Hybrid!

În noiembrie 2019, ASF a anunțat că CertAsig și-a diminuat capitalul social de două ori și jumătate, de la 43,28 milioane lei la 17,5 milioane lei.

Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, achitat definitiv în dosarul Microsoft - numit administrator la Radiocom CITEȘTE ȘI Valerian Vreme, fost ministru al Comunicațiilor, achitat definitiv în dosarul Microsoft - numit administrator la Radiocom

Legea 237/2015 privind autorizarea și supravegherea activității de asigurare și reasigurare obligă ASF, în cazul în care asigurătorul nu respectă obligațiile asumate în privința capitalizării și aducerea indicatorilor de solvabilitate la nivelul necesar, să retragă autorizația de funcționare a companiei și să solicite deschiderea procedurii de faliment.

ABC Assevera Spa este o companie de investiții cu sediul în Roma, cu un capital de 20 milioane de euro, se arăta într-un comunicat CertAsig din decembrie 2019. Societatea italiană, despre care nu se găsesc informații pe internet, furnizează servicii de investiții și soluții de specialitate pentru o gamă largă de clienți.

"CertAsig este cunoscută în piață ca fiind o societate flexibilă și dinamică. Acest parteneriat ne permite să ne consolidăm poziția în piețele în care operăm și să urmărim, în același timp, noi oportunități de creștere, întărindu-ne reputația de companie inovatoare pentru clienții și partenerii noștri", declarau reprezentanții CertAsig în decembrie 2019.

CertAsig a subscris anul trecut prime de asigurare de 57,77 milioane de lei, în scădere cu 11,7% față de 2017, în timp ce pierderea exercițiului financiar s-a dublat, la 22,3 milioane de lei.

Daunele nete plătite de asigurător au însumat 8,9 milioane de lei, de la 25,59 milioane de lei în 2017.

STS vrea să cumpere 3.000 de telefoane inteligente pentru, printre altele, împiedicarea urmăririi dispozitivului CITEȘTE ȘI STS vrea să cumpere 3.000 de telefoane inteligente pentru, printre altele, împiedicarea urmăririi dispozitivului

"Strategia generală de subscriere a societății a vizat în continuare vânzarea unor produse de asigurare cu o rată scăzută a daunalității, adresate clienților tip corporate și utilizând în mod prioritar brokeri pentru distribuția contractelor de asigurare. Raportul de audit anual efectuat de Deloitte pentru anul financiar 2018 a confirmat o pierdere netă a societății de 22.300.179 lei. Primele brute subscrise în 2018 au fost cu 12% mai mici decât în 2017, când au fost cu 7,6% mai mari decât în 2016. Daunele brute plătite în 2018 au fost de 64.306.959 lei față de 34.118.638 lei plătite în 2017, însemnând cu 88% mai mult decât în anul 2017", se arată într-un document al companiei analizat de Profit.ro.

Pierderea tehnică a asigurătorului (din activitatea de subscriere) a atins 24,5 milioane de lei, comparativ 9,4 milioane de lei în 2017.

"Asigurările de garanții și asigurările de răspunderi non-maritime și non-aviație au continuat să fie principalele linii de business ale societății, urmate de asigurările maritime de nave tip CASCO nave și asigurările de daune materiale la bunuri. Sucursala din Bulgaria contribuie în mod semnificativ la rezultatele societății, în mod special prin asigurările de răspunderi civile și asigurările de daune materiale la bunuri", se mai spune în raport.

Sucursala dn Bulgaria a CertAsig a consemnat venituri din prime subscrise de 14,1 milioane de lei, aproape dublu față de 2017.

EXCLUSIV Un mare operator european vrea parcarea subterană a Pieței Dorobanți din Capitală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Un mare operator european vrea parcarea subterană a Pieței Dorobanți din Capitală

CertAsig a fost înființată în 2003, în urma fuziunii dintre compania Fortuna si societatea de Asigurare Romano-Canadiană Aroca București. În decembrie 2007, Royalton Capital Investors II (RCI II) a achiziționat 95% din acțiunile CertAsig, prin intermediul societății CertAsig Holdings Luxembourg.

RCI II este un fond european de investiții specializat pe achiziționarea și dezvoltarea companiilor orientate spre segmentul de servicii, din cadrul statelor Uniunii Europene, din Europa Centrală și de Est.

La finele anului 2018, asigurătorul avea un capital social de 33,29 milioane de lei și era controlat de Certasig Holdings – 99,24%, restul titlurilor revenind altor 99 acționari.

Cu birouri în București și Cluj-Napoca, o sucursala în Sofia (Bulgaria) și un birou în Praga (Cehia), CertAsig are o echipă de peste 70 de specialiști în asigurări.

În martie 2018, acționarii asigurătorului au aprobat o infuzie de capital pentru îmbunătățirea situației financiare, dar care până în prezent nu a fost operată.

"Pe parcursul anului 2017, compania a respectat cerințele legale privind solvabilitatea. Cu toate acestea, datorită nivelului lichidității scăzut și al solvabilității la limita legală, compania a răspuns solicitărilor li recomandărilor ASF de a-și îmbunătăți situația financiară prin contribuțiile de aproximativ 10 milioane de lei în data de 16.03.2018 sub forma unei majorări de capital social și a unui împrumut de 4 milioane de lei. Suplimentar, compania a transmis către ASF planul de finanțare solicitat, prin care este menționată o contribuție suplimentară de 20 milioane de lei în vederea îmbunătățirii lichidității companiei", se arată în raportul aferent anului 2017 al companiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
certasig
asf
abc assevera
capitalizare
autorizatie