Un fost vicepreședinte al Directoratului Omniasig VIG a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ASF din 2013

Un fost vicepreședinte al Directoratului Omniasig VIG a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ASF din 2013

Artur Borowinski, fost vicepreședinte Omniasig VIG

scris 20 iun 2016

Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a respins cererea depusă de un fost vicepreședinte al Omniasig VIG, Artur Borowinski, prin care acesta a solicitat anularea unei amenzi de 50.000 lei aplicată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în august 2013.

În martie 2014, Curtea de Apel București a respins ca nefondată plângerea depusă de fostul vicepreședinte al asigurătorului împotriva unei decizii a ASF din august 2013, prin care a fost sancționat cu amendă.

Urmărește-ne și pe Google News

Borowinski a fost vicepreședinte al Omniasig VIG până la finele lunii aprilie 2014, când și-a încheiat mandatul, ulterior trecând la conducerea companiei poloneze Compensa Vienna Insurance Group Life and Non-Life.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Șeful Euroins a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ASF primită în 2013 CITEȘTE ȘI Șeful Euroins a pierdut procesul pentru anularea unei amenzi ASF primită în 2013

Alături de Borowinski, ASF i-a amendat în august 2013 și pe președintele Directoratului Omniasig, Mihai Tecău – 50.000 lei și pe un membru al Directoratului, Daniela Camelia Covăcescu - 30.000 lei.

Covăcescu a fost cooptată în managementul Generali România în noiembrie 2015.

Ea a contestat amenda și a pierdut procesul la ÎCCJ, care i-a respins recursul în aprilie 2016.

În cazul lui Tecău, ÎCCJ a retrimis vineri dosarul spre rejudecare, după ce a admis recursul împotriva unei decizii a CAB din aprilie 2014.

Amenzile aplicate conducerii Omniasig au survenit unui control realizat de ASF la asigurător în perioada 16 mai - 14 iunie 2013.

Echipa de control a instituției a constatat că evidența contabilă și operativă a Omniasig nu permite întocmirea corectă a rapoartelor solicitate de către ASF.

În același timp, rezervele de daună avizate au fost subevaluate și nu fost constituite la valoarea și în momentul luării la cunoștință despre pretențiile asiguraților/păgubiților.

De asemenea, ASF a constatat că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce privește avizarea, constatarea prejudiciilor și plata despăgubirilor, iar procedura privind modalitatea de soluționare a petițiilor nu este în concordanță cu prevederile normelor.

Omniasig a fost obligată să rectifice neregulile constatate în termen de cel mult 60 de zile, se preciza într-un comunicat al ASF din 12 august 2013.

Parte a grupului austriac Vienna Insurance Group, Omniasig este al doilea jucător de profil după nivelul primelor subscrise în 2015, care au crescut la 976,7 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
omniasig
borowinski
amenda
asf