România se pregătește să interzică achiziționarea și utilizarea de către autoritățile și instituțiile publice, atât de la nivel central, cât și local, a produselor și serviciilor legate de securitatea cibernetică (antivirus, antimalware, firewall ș.a.) provenind din Federația Rusă sau aflate sub controlul direct sau indirect al unei persoane fizice sau firme din Rusia, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
În acest sens va fi redactată o listă nominală cu produsele, serviciile și entitățile producătoare și furnizoare interzise.
"Interdicția produce efecte pe întreaga durată a invaziei declanșată de Federația Rusă împotriva Ucrainei, până la data semnării unui tratat de pace sau a unui acord permanent de armistițiu care să consfințească integritatea teritorială a Ucrainei, reparații pentru prejudiciile suferite de țara invadată, precum și cooperarea Federației Ruse cu organismele naționale și internaționale competente pentru pedepsirea persoanelor care se fac vinovate de crime de război sau crime împotriva umanității", relevă un document oficial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De ce este important: La acest moment, autoritățile publice din România achiziționează programe software de antivirus rusești din cauza prețurilor mici, principal factor luat încă în calcul în achizițiile publice.
"Prezența software-urilor rusești de tip antivirus reprezintă o vulnerabilitate la adresa securității cibernetice a autorităților și instituțiilor românești, din cauză că aceste programe acaparează funcții importante ale rețelelor si sistemelor informatice, formând relații de interdependență. În contextul în care Federația Rusă utilizează inclusiv atacuri de tip cibernetic la adresa statelor occidentale și își folosește companiile naționale și cetățenii ruși, prin diverse metode, în războiul împotriva Ucrainei, încălcând toate normele de drept internațional în materie, România nu poate să-și asume prezența unor produse și servicii IT rusești în infrastructura cibernetică internațională", este însă acum argumentul autorităților.
Recent, în aceeași notă, BSI Germania (Federal Ofiice for Information Security) a atenționat că ar fi bine ca toate companiile germane care utilizează soluții antivirus sau alte aplicații software de la Kaspersky să renunțe la acestea și să folosească programe de la alte companii.
Documentul BSI este disponibil AICI.