Grupul bulgar Eurohold va chema în judecată Autoritatea de Supraveghere Financiară, considerând că retragerea autorizației Euroins a fost efectuată prin încălcarea legislației din România și UE, urmând să solicite despăgubiri de aproape 500 milioane de euro, a anunțat Assen Christov, președintele grupului.
VEZI AICI ȘI GALERIE FOTO Președintele ASF: City Insurance și Euroins au fost amendate, într-un an și jumătate, cu 16 milioane lei. Niciuna dintre companii nu era Albă ca Zăpada. Ambele erau Muma Pădurii
"Din totalul despăgubirilor solicitate, 270 milioane de euro constituie valoarea investiției realizate de grupul Eurohold în Euroins România, iar 230 milioane de euro reprezintă pierderile provocate companiei în urma retragerii autorizației de funcționare. Aceste despăgubiri vor fi plătite, în final, de contribuabilii români.
De fapt, pierderea totală pentru contribuabilii români este de circa un miliard de euro, care include, pe lângă suma de 500 milioane de euro, și banii pe care Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) trebuie să-i achite viitorilor creditori ai Euroins România, respectiv 400 milioane de euro, plus cheltuielile provocate de procese și pierderile provocate de creșterea tarifelor de reasigurare și reputația distrusă a statului român în urma deciziei ASF privind retragerea autorizației Euroins România", a afirmat Christov.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că Eurohold ia în calcul să renunțe la pretențiile amintite anterior doar dacă ASF solicită instanței anularea deciziei prin care a retras autorizația de funcționare a Euroins România.
"Putem să uităm această poveste neplăcută pentru toată lumea dacă Euroins România își va relua activitatea. Eurohold consideră că decizia ASF cu privire la Euroins România este una nedreaptă. Noi credem că decizia membrilor Consiliului ASF a fost adoptată în baza unui raport întocmit incorect, care nu reflectă corect situația financiară a Euroins și ignoră influența contractului de reasigurare încheiat de Euroins România cu EIG Re în data de 9 martie 2023", a spus președintele Eurohold.
În acest sens, Eurohold va transmite o prezentare referitoare la actuala situație a Euroins România către mai multe autorități ale României (Președinție, Guvern, Senat, Camera Deputaților, Ministerul Finanțelor Publice și ASF) și EIOPA, comisia de supraveghere financiară din Bulgaria, Parlamentul European și Comisia Europeană.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a anunțat, vineri, că a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei.
Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar.
Mai multe detalii AICI.
La finele lunii septembrie 2022, Euroins România deținea 15,83% din piața asigurărilor generale și de viață, 19,07% din piața asigurărilor generale și 31,04% din piața RCA. Mai multe detalii AICI.
În 2021, veniturile din prime subscrise ale companie au atins 2,19 miliarde de lei, de la 1,31 miliarde de lei în 2020. Pierderea companiei în 2021 a fost de 33,52 milioane de lei, de la un minus de 223,16 milioane de lei.
Cifrele pe anul 2022 ale Euroins România nu au fost anunțate nici de companie, nici de ASF.