Guvernul vrea să modifice legislația primară care reglementează sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul 2) și facultative (Pilonul III), principalele măsuri fiind stabilirea unui comision unic de administrare, constituire la nivelul entității a unui comitet de investiții format din membri independenți (care va adopta decizii pentru operațiunile de investire/dezinvestire), precum și a unui comitet de remunerare.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special
De asemenea, Executivul vrea să oblige administratorii să dețină permanent un nivel adecvat de lichiditate, a cărui valoare acoperă activitatea curentă pentru o perioadă de cel puțin 6 luni, alături de segregarea atribuțiilor și responsabilităților diferitelor structuri de conducere, supraveghere și control, după caz, astfel încât să fie evitate eventualele conflicte de interese și să fie acordată autoritatea și independența necesară funcțiilor de control.
Este pregătită și posibilitatea alocării activelor fondurilor de pensii pilon II și Pilon III în investiții private de capital (private equity) sub forma acțiunilor la societăți din România, din state ale Uniunii Europene sau aparținând Spațiului Economic European sau sub forma titlurilor de participare la fondurile de investiții private de capital din România, din state membre ale Uniunii Europene sau din state aparținând Spațiului Economic European, în procent de până la 1% din valoarea totală a activelor fondului de pensii.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În situația în care statul român are dețineri sau participații în cadrul acestor entități, administratorul poate investi în aceste instrumente financiare, în procent de până la 3%.
Un procent de 5% din activele unui fond de pensii pot fi investite într-un sigur emitent sau în fiecare categorie de active ale acestuia, fără a depăși în total 5%; în cazul în care statul român deține, direct sau indirect, o participație mai mare de 50% din capitalul social al unui emitent, administratorul poate investi 10% din activele unui fond de pensii în respectivul emitent sau în fiecare categorie de active ale acestuia, fără a depăși 10%, decizie pregătită inclusv în contextul viitoarei listări a Hidroelectrica.
În plus, regimul sancționatoriu va fi completat și clarificat, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va putea, în cazul declanșării procedurii de administrare specială, să desemneze Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul Pensii drept administrator special, pentru asigurarea unui nivel suplimentar de siguranță a sistemului de pensii private în cazul în care niciun alt administrator nu îndeplinește cerințele legale în acest sens.
CITEȘTE ȘI Economia SUA revine pe creștere, după două trimestre de scăderi. Wall Street deschide tranzacțiile pe verde"Având în vedere contextul actual caracterizat de nivelurile ridicate ale ratei inflației în zona Euro, fenomenul de creștere a prețurilor la energie, creșterea riscului de piață cauzată de o volatilitate ridicată pe piețele financiare în contextul situației piețelor financiare din Uniunea Europeană marcate de deteriorarea echilibrelor macroeconomice generate de conflictul armat ruso-ucrainean, efectele volatilității ridicate din piețele financiare asupra portofoliilor de active ale fondurilor de pensii private, precum și modului în care acestea adoptă măsurile necesare pentru protejarea activelor participanților și beneficiarilor la sistemul de pensii private, deprecierea valorii titlurilor de stat aflate în portofoliile fondurilor de pensii, previziuni care arată încetinirea ritmului de creștere economică determinate, printre altele, și de fenomenul creșterii ratelor dobânzilor la împrumuturi, efectele crizei sanitare generate de pandemia de coronavirus care se resimt și în prezent, se impune adoptarea unor măsuri legislative, în regim de urgență, pentru a contracara posibilele efecte negative asupra sistemului de pensii private din România și asupra participanților la acest sistem.
Aceste măsuri legislative referitoare la sistemul pensiilor private sunt în concordanță cu angajamentele asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În acest sens, pentru a răspunde provocărilor actuale, s-a identificat necesitatea imediată de modificare și completare a cadrului de reglementare primar aplicabil sistemului de pensii private, în principal, Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu scopul de a întări capacitatea de supraveghere a ASF și de a impune o mai mare responsabilizare a administratorilor în ceea privește desfășurarea activității acestora, aceste modificări fiind aduse pentru a asigura o protecție suplimentară a activelor fondurilor de pensii private, în beneficiul participanților la aceste fonduri", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor private.
CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei anunță: Investiții străine masive în România, în ultimele 6 luniMai multe amănunte despre proiectul OUG sunt disponibile AICI și AICI.
Un proiect OUG similar a fost pus în dezbatere în luna august. Detalii AICI.
Pilonul 2 a fost lansat în luna mai 2008, numără 7,908 milioane de participanți și totalizează active nete de 88,68 miliarde de lei, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară valabile la finele lunii septembrie.
La Pilonul 3, numărul cotizanților a atins 604.036, iar activele nete însumează 3,33 miliarde de lei. Sistemul a fost lansat în 2007.