Trencadis, în acționariat cu Frank Timiș, schimbă radical strategia de afaceri: Temporar, conceptul de profit dispare. "Lumea va traversa o perioadă de șoc, de 6 - 18 luni. Nimeni nu va mai avea același comportament."

Trencadis, în acționariat cu Frank Timiș, schimbă radical strategia de afaceri: Temporar, conceptul de profit dispare. "Lumea va traversa o perioadă de șoc, de 6 - 18 luni. Nimeni nu va mai avea același comportament."
scris 20 mar 2020

Integratorul Trencadis Baia Mare, companie cu afaceri de peste 15 milioane de euro în 2019 și care îl are în acționariat și pe omul de afaceri român Frank Timiș, și-a modificat radical strategia de afaceri în contextul crizei provocate de Covid-19, care, în opinia lui Radu Negulescu, directorul general al companiei , va determina schimbări profunde în economie și societate.

"Nimeni (de la individ, la sisteme ) nu va mai avea același comportament economic și social. Niciodată. Ceea ce am proiectat până ieri ca scenarii de dezvoltare trebuie rearticulat și reașezat în acord cu noul context", spune Negulescu în preambulul unui document care stabilește noua strategie de business a companiei, analizat de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit documentului, lumea va traversa o "perioadă de șoc", care ar putea dura 6 până la 18 luni și care se va încheia atunci când un vaccin pentru Covid-19 va deveni general disponibil.

"În starea de lockdown, vor fi afectate economic absolut toate industriile, major. Oricâți bani se vor pompa în economie, se vor pompa în gol, mecanic, strict pentru a menține un status quo deja agreat ca fiind depășit de vremuri", se arată în document.

Negulescu crede că momentul în care vaccinul va deveni disponibil va fi sinonim cu o perioadă de revenire, care ar putea dura 2 până la 5 ani.

"Abia în acest context, capitalul începe să se orienteze către relevanță. Se investește masiv în health, environment, automation & co., cu precădere în tot ce aduce sustenabilitate pe termen lung. Apar companii și inițiative perfect adaptate la noul context. Progresiv, se introduce venitul minim garantat, susținut de impozitarea automatizării. Producția robotizată și munca la distanța devin noua realitate. Toate sistemele sociale se reformează, se adaptează și se reașează în noul context", potrivit șefului Trencadis.

El crede că "ceea ce am proiectat până ieri ca scenarii de dezvoltare a companiei trebuie rearticulat și reașezat în acord cu noul context".

Negulescu este încrezător că Trencadis este capabilă "să pună pe picioare și/sau să menținem operațional sisteme IT integrate, caracterizate de prelucrarea și stocarea unor volume mari de date".

EXCLUSIV Vânzarea Ergo Asigurări de Viață către Eurohold Bulgaria a căzut CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vânzarea Ergo Asigurări de Viață către Eurohold Bulgaria a căzut

"Am crescut contraintuitiv. În timp ce mai toată piața IT (locală) era concentrată pe externalizare de resurse (low risks, big volumes, low margins) și, mai nou, pe start-up-uri de produs (high risks, volumes volatility, high margins) ca răspuns local la trendul global, noi am rămas pe aceeași traiectorie: o companie core de servicii IT (medium risks, hard to get volumes, medium margins). Suntem un enterprise IT system integrator", se spune în document.

În opinia lui Negulescu, în etapa de șoc (perioada menținerii stării de urgență), Trencadis va opera în acord cu clienții și partenerii, într-o secvențiere iterativă și va pune pe standby toate proiectele comerciale care nu sunt de importanță critică pentru funcționarea statului român în perioada de criză.

"Tot personalul tehnic productiv va fi redirecționat înspre a asigura tot sprijinul necesar, cu titlu gratuit, a continuității operaționale a sistemelor critice de pe teritoriul României. Prin intermediul unui vehicul de tip ONG, ne vom pune în mod organizat în slujba statului și nu numai. Nu vom factura astfel de servicii pentru activitatea din această perioadă. De asemenea, pe perioada menținerii stării de urgență, conceptul de profit va dispărea din filozofia de afaceri a Trencadis - în raport cu toate părțile interesate. Orice capitalizări efectuate în această perioadă vor fi reinvestite înspre lărgirea efortului de susținere în care ne vom implica", spune Negulescu.

Șeful integratorului IT arată că finanțarea companiei pentru următoarele 6 - 18 luni se va realiza în primele 2 luni prin resurse proprii și suport investitori actuali, urmând ca o rundă deschisă de capitalizare să asigure sustenabilitatea operațională pe primele 12 luni.

"Listare pe bursa principală de la București și pe o bursă internațională pentru a asigura restul de finanțare", se precizează în document.

EXCLUSIV Gigantul canadian Celestica, unul dintre cei mai mari furnizori IT la nivel global, declanșează un val de concedieri în România CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Gigantul canadian Celestica, unul dintre cei mai mari furnizori IT la nivel global, declanșează un val de concedieri în România

Negulescu susține că Trencadis nu va face nici disponibilizări, nici reduceri salariale.

"Mai mult, vom încerca să scalăm capacitatea operațională a companiei. Vrem ca echipa noastră să rămână 100% concentrată și motivată în aceste vremuri", se spune șeful companiei.

Trencadis Corp a fost înființată în 2007, are aproape 50 de salariați și a consemnat afaceri de 26,8 milioane de lei în 2018, de la 28,8 milioane de lei în 2017. Profitul net a coborât la 1,9 milioane de lei, comparativ cu 2,2 milioane de lei în 2017.

viewscnt
Afla mai multe despre
trencadis
covid-19
strategie