Topul băncilor după active. Rocadă la vârf și concentrare în piață

Topul băncilor după active. Rocadă la vârf și concentrare în piață
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 11 iul 2019

Cea mai importantă evoluție a anului trecut la nivelul celor mai mari bănci din România a fost rocada BCR – Banca Transilvania la nivelul primei poziții, după ce banca cu sediul în Cluj a cumpărat Bancpost și a crescut cu un sfert. Dispariția băncii grecești a adus OTP Bank în Top 10. Pe de altă parte, numărul băncilor cu o cotă de piață de peste 1% a scăzut la 16, relevă date analizate de Profit.ro.

Băncile mari au devenit mai mari anul trecut. Chiar dacă o parte dintre băncile mai mici din sistem au reușit să-și majoreze bilanțul cu rate de două cifre, piața se concentrează tot mai mult la vârf.

Urmărește-ne și pe Google News

Activele nete ale primelor 10 bănci din România au crescut în 2018 cu 8,4%, la 383,9 miliarde de lei, iar cota de piață a crescut cu 2,3 puncte procentuale, la 85,1%.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Dintre băncile de Top 10, cea  mai mare creștere a activelor a avut-o Banca Transilvania, de peste 25%, care a adăugat cota de piață a Bancpost de 2,5%, a crescut și organic și a ajuns la 16,5%.

BCR a trecut pe locul doi, la 15% cotă de piață, după un avans modest anul trecut. Și bilanțul BRD a fost relativ stabil. UniCredit, Raiffeisen și ING au crescut cu peste 10%, în timp ce OTP Bank, după preluarea ratată a Băncii Românești, a crescut cu 21% și a reușit să treacă pe locul 9, lăsat liber de Bancpost, peste Garanti.

EXCLUSIV Planul Allianz-Țiriac: Business-ul din acest an va depăși rezultatul din 2008, cel mai bun din istoria companiei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Planul Allianz-Țiriac: Business-ul din acest an va depăși rezultatul din 2008, cel mai bun din istoria companiei

Alpha Bank a crescut cu peste 8%, dar rămâne la distanță mare de locul 7, ocupat de banca de stat CEC, care și-a redus bilanțul cu peste 7%.

La nivelul băncilor cu o cotă de piață de peste 1%,, concentrarea este și mai ridicată, după o creștere de 9,1% a activelor totale, la 423,8 miliarde de lei, cota de piață crescând la 94%, cu mai bine de 3 puncte procentuale.

Citibank, bancă ce administrează doar portofoliul de titluri de stat și furnizează servicii corporate, a crescut cu aproape 20% în termeni de active, în timp ce banca de stat Exim Bank a avansat cu aproape 30%. Banca Românească, pentru care Eximbank a depus ofertă în acest an, a înregistrat o creștere a activelor de 8%.

Intesa SanPaolo a crescut cu peste un sfert, după fuziunea cu Veneto și preluarea afacerilor de la nivelul sucursalei în banca înregistrată cu sediul în România. Libra Bank a văzut încă un an de creștere (+18%) și s-a consolidat la o cotă de piață de peste 1%.

Credit Europe, controlată de grupul turc Fiba, via Olanda, a căzut la o cotă de sub 1%, după scăderea activului net cu peste 7% și sub pragul de un miliard de euro.

EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Primele mesaje în România la scandalul telefoanelor Huawei-Google. Orange și Vodafone își prezintă strategiile. UPDATE Poziția RCS&RDS

Mai jos în clasament, Idea Bank (grupul polonez Getin) a crescut cu aproape 16%, dar cota de piață a rămas sub jumătate de punct procentual.

Creșteri semnificative au mai avut și francezii de la Credit Agricole și BNP Pribas. Ultimii au intrat în clasamentul din 2018 și cu divizia de credite de consum (Personal Finance), care s-a transformat în sucursală bancară și a intrat pe locul 21 după active.

Cota de piață a băncilor românești, în creștere

Ascensiunea Băncii Transilvania a tras în sus cota de piață a băncilor cu capital majoritar românesc de la 23% la 25% (112,9 miliarde de lei). Achiziția de către stat a Băncii Românești via Eximbank ar majora scorul cu încă 1,5 puncte procentuale.

Totodată, cota sucursalelor străine, pentru care asigurarea depozitelor și o parte din regulile prudențiale și de raportare se face în străinătate, a crescut la aproape 11,4% (51,2 miliarde de lei).

viewscnt
Afla mai multe despre
top banci 2018
top banci active
top banci romania
cele mai mari banci romania