Teamnet Group împreună cu AFT Design vor operaționaliza, la începutul anului 2017, lângă Clinceni (județul Ilfov), primul centru din România de cercetare și producție a sistemelor autonome.
Centrul a fost dezvoltat pe parcursul a doi ani și reprezintă prima inițiativă de acest tip din țară și una dintre cele mai importante din Centrul și Estul Europei, se arată într-un comunicat remis Profit.ro.
În centrul de cercetare se vor realiza trei tipuri de roboți autonomi. Într-o primă etapă, aeronave fără pilot, urmând a fi planificată pentru următorii ani și realizarea de sisteme terestre și navale.
Centrul va asigura dezvoltarea produselor de la stadiul de prototip si serie zero la producții de serie.
CITEȘTE ȘI Programul economic al PSD: Impozite de 0% și 10% la salarii, contribuții de asigurări mai mici, TVA de 18%, salarii cu 50% mai mari pentru bugetari“Pe lângă Hirrus UAV și aeronava tactică Signus, vom avea posibilitatea de a dezvolta și alte tipuri de sisteme autonome aeriene, în colaborare cu partenerii noștri din domeniul aviației și roboticii, precum Airbus și BlueBird. De asemenea, pentru anul viitor ne propunem extinderea rețelei de parteneri de profil la nivel regional”, a declarat directorul general al Teamnet Group, Bogdan Padiu.
Hirrus UAV, realizat în colaborare cu AFT Design, este prima aeronavă autonomă românească 100%, utilizată de autorități pe plan internațional.
Teamnet a realizat pentru Ministerul Afacerilor Interne din Serbia un sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles), GIS (Geographic Information System) și centre mobile de comandă și control.
“Ne propunem pentru anul viitor să introducem facilitățile de R&D și produsele dezvoltate în acest centru în registrul unic al capacităților de producție în domeniul apărării, pentru echipamente UAV și pentru centre de comandă și control”, a afirmat Padiu.
CITEȘTE ȘI Mediul de business: Printre modificările aduse recent Codurilor fiscal și de procedură fiscală se află două măsuri care vor crea probleme majoreTeamnet investește anual 10% din cifra de afaceri în proiecte de cercetare și dezvoltare.
La nivel global, numărul aeronavelor fără pilot folosite de către companii mari și foarte mari este estimat să depășească 800.000 în anul 2021, de aproape opt ori mai mult comparativ cu nivelul acestui an, conform unui studiu realizat de Business Insider (BI) Intelligence.
Conform aceluiași raport, industria UAV va depăși 10 miliarde de euro în următorii cinci ani.
Există patru tipologii principale de UAV-uri, și anume jucării (având ca particularitate zborul și dimensiunile reduse; acestea pot include senzori și camere), UAV-uri de consum (construite pentru a zbura în aer liber; acestea sunt pre-setate pentru a zbura, dar nu permit evoluția pe distanțe mari sau o autonomie necesară efectuării de misiuni complexe), UAV-uri din gama Enterprise, precum Hirrus (destinat utilizării în scop profesional, fie prin transmisie video sau prin colectare de imagini de înaltă rezoluție etc.) și UAV-uri militare.
CITEȘTE ȘI Banca Mondială și-a sporit la 16,2% cota în acționariatul Teamnet International în uma unei investiții de 20 mil. leiAeronavele fără pilot Enterprise au o capacitate de integrare de senzori cu o performanță mai mare față de celelalte categorii (« jucării » și « drone de consum ») și furnizează autonomie și stabilitate.
Cu o experiență de 15 ani, Teamnet este unul dintre principalii integratori de sisteme din regiune, cu subsidiare în România, Turcia, Croația, Serbia, Belgia, Elveția și Republica Moldova.
Grupul Teamnet a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de peste 110 milioane de euro în 2015.
Cea mai mare firmă a grupului, Teamnet International, a fost una dintre cele mai mari beneficiare de contracte cu statul român în sectorul IT, în perioada 201-2015, potrivit unei liste publicate în luna mai de către Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR).
Teamnet se afla pe locul patru în topul contractelor cu statul, cu 26 de contracte încheiate cu 17 autorități, în valoare de 258,1 milioane de lei (57,3 milioane de euro).
Până în vara anului 2012, compania a fost controlată de omul de afaceri Sebastian Ghiță, care este și deputat, implicat în mai multe dosare de corupție deschise de DNA Ploiești.
CITEȘTE ȘI DNA Ploiești a primit documentele unei licitații IT în care sunt implicate UTI Grup și Ymens TeamnetDeși Ghiță susține că nu mai controlează Teamnet de mai mulți ani, procurorii DNA au pus, în iunie 2015, sechestru pe conturile bancare ale mai multor firme, inclusiv Teamnet, suspectate că ar fi controlate de acesta prin interpuși. Ulterior, sechestrul a fost ridicat ]n urma unei decizii a instanței.
Printre acționarii companiei se numără International Finance Corporation (IFC), divizia de investiții a Băncii Mondiale, alături de Banca pentru Comerț și Dezvoltare a Mării Negre și directorul general al companiei, Bogdan Padiu.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum