Suedia nu dezminte că ar fi promis Turciei extrădări, în schimbul acceptului pentru aderarea la NATO

Suedia nu dezminte că ar fi promis Turciei extrădări, în schimbul acceptului pentru aderarea la NATO
scris 3 iul 2022

Suedia a "promis" să extrădeze 73 de persoane Turciei pentru a intra în NATO? Prim-ministrul suedez a refuzat, duminică, să dezmintă afirmația președintelui turc Erdogan care stârnește critici în țara nordică. În ciuda insistenței jurnaliștilor și a îngrijorării privind refugiații kurzi sau turci în Suedia, șefa Guvernului Magdalena Andersson nu a vrut să spună dacă un astfel de angajament i s-a dat sau nu Ankarei în schimbul ridicării blocajului pentru candidatura Suediei și a Finlandei la NATO, scrie AFP.

"Sunt ministru de opt ani și nu am vorbit niciodată despre ceea ce s-a discutat la masa negocierilor", a spus ea la o conferință de presă. "Ceea ce mă pune într-o situație puțin dificilă în acest moment", a adăugat liderul social-democrat, potrivit News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Într-un acord semnat de Stockholm și Helsinki marți în cadrul summitului NATO de la Madrid, cele două țări nordice se angajează inclusiv în scris pentru a examina "prompt și amănunțit" cererile turcești de extrădare.

Nu a fost făcută nicio promisiune de a efectua efectiv aceste extrădari, iar Finlanda și Suedia au amintit de atunci că procesul depinde de autoritate și de instanțe independente.

Zelenski cere ajutor pentru reconstrucția Ucrainei CITEȘTE ȘI Zelenski cere ajutor pentru reconstrucția Ucrainei

Însă președintele turc Erdogan a evocat joi, la finalul summitului NATO, o "promisiune făcută de Suedia" în privința extrădării a "73 de teroriști", amenințând că reblochează aderarea Stockholmului la Alianța atlantică dacă angajamentele nu sunt respectate.

Presată de mai multe ori duminică să spună dacă a fost făcută o astfel de promisiune, Andersson doar a repetat poziția țării sale: Suedia va continua să respecte legislația națională și internațională, niciun cetățean suedez nu va fi extrădat, decizia va fi la latitudinea autorităților independente și a tribunalelor independente.

"Dacă nu sunteți implicat în activități teroriste, nu aveți de ce să vă faceți griji", a reafirmat ea.

Liderul suedez a susținut prima conferință de presă de la întoarcerea ei de la summit, în timpul unei vizite pe insula Gotland din Marea Baltică.

Acesta găzduiește la începutul fiecărei luni iulie o săptămână politică la care se reunesc în special liderii de partide. Dar este și unul dintre locurile pe care armata suedeză le va consolida și mai mult militar după invazia rusă a Ucrainei și decizia suedeză de a intra în NATO.

viewscnt
Afla mai multe despre
turcia
nato
suedia