Stolojan: Sistemul în care cei care astăzi muncesc plătesc o contribuție din care se plătește pensia nu mai e viabil în România/ Trebuie trecut la sistemul în care fiecare are propriul fond de pensii/ Pensiile speciale – nemernicia politicienilor

Stolojan: Sistemul în care cei care astăzi muncesc plătesc o contribuție din care se plătește pensia nu mai e viabil în România/ Trebuie trecut la sistemul în care fiecare are propriul fond de pensii/ Pensiile speciale – nemernicia politicienilor
scris 17 iul 2022

Fostul președinte al PNL Theodor Stolojan a afirmat că sistemul actual de pensii în România, în care cei care muncesc plătesc contribuția din care se achită pensia, nu mai este viabilă și a precizat că trebuie trecut la sistemul în care fiecare angajat are propriul fond de pensii. El consideră că pensiile speciale reprezintă nemernicia politicienilor. 

Theodor Stolojan a fost întrebat la Prima TV cum ar face reforma pensiilor fără să piardă voturi.

Urmărește-ne și pe Google News

“Da, întrebare dificilă, dar acum, nefiind în guvern, sigur că răspunsul meu e mult mai simplu și încă o dată e bazat pe economie, pe criterii economice. România, iar e greu, că e greu de înțeles, nu se vrea să se înțeleagă de multe ori. România e un caz unic în Europa, care demonstrează că în secolul XXI în condițiile actuale pentru România, sistemul introdus de Bismark acum 100 și ceva de ani, în care cei care azi muncesc plătesc o contribuție pentru asigurări de pensii din care se plătește pensia la cei care azi sunt la pensie, deci un transfer între generații, nu mai e viabil în România”, a afirmat Stolojan, citat de News.ro.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a explicat și de ce nu mai este bun acest sistem pentru țara noastră. 

Reacția Blue Air după ce a primit cea mai mare amendă dată unui operator economic și îi sunt ceruți imediat banii pe bilete anulate CITEȘTE ȘI Reacția Blue Air după ce a primit cea mai mare amendă dată unui operator economic și îi sunt ceruți imediat banii pe bilete anulate

“Pentru că România a ajuns la situația în care e aproape 1 la 1, unul care azi e activ și plătește contribuții pentru pensii la unul care e pensionar. Deci, gândiți-vă, dacă vrei să ai 50 % mărimea pensiei din mărimea salariului mediu pe economie, ar trebui ca cel care e muncitor azi activ să plătească 50 % din salariu contribuția de pensie. Era valabil sistemul când aveam 10 care munceau și 1 care primea pensie și atunci plăteai ca să aibă să zicem, 50 % din salariul mediu plăteai 5 %, nu? Dacă avea doar 5 plătea 10 la sută, cinci muncitori la un pensionar. Deci noi suntem cam în situația de 1 la 1. Dacă vrei ca pensionarul, pe pilonul 1 vorbim, să aibă cât de cât o pensie, atunci trebuie să intervină statul, să plătească această diferență, că nu poți să-i pui ăstuia care muncește… și așa contribuția este 25 % pentru pensie”, a precizat fostul premier.

El a afirmat că trebuie trecut la sistemul în care fiecare angajat își constituie propriul fond de pensii.

“Deci răspunsul economic pentru cazul României este următorul. Trebuie trecut cât mai rapid la sistemul în care fiecare individ, când își începe viața activă, începe să-și constituie propriul fond de pensii. Deci, ceva de genul pilonului 2.  (…) Sigur, în momentul când ieși la pensie există un sistem de asigurare, în sensul că se știe statistic pe cifrele mari, se știe cât e durata de viață a unei generații și se fac asemenea calcule, deci cu genul pilonului 2 pentru România, acolo ar trebui să trecem. Din păcate, dacă muți contribuțiile spre pilonul 2 sigur, cineva trebuie să finanțeze pensionarii care se află în viață și acest lucru nu îl poate face decât statul alocând venituri, face și acum, alocă cam un sfert din ce e nevoie pentru pensii. Deci suntem în această situație în care acum se caută niște soluții din astea, în care de fapt se încearcă menținerea unui anumit standard de viață al pensionarilor, mărind valoarea acelui punct de pensii. Sistemul după contributivitate este corect și ar trebui aplicat”, a precizat Stolojan.

Telekom pierde procesul amenzii ANCOM, aplicată pentru că nu ar fi respectat gradul de acoperire cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României CITEȘTE ȘI Telekom pierde procesul amenzii ANCOM, aplicată pentru că nu ar fi respectat gradul de acoperire cu semnal de voce mobilă pe teritoriul României

Întrebat despre faptul că sunt foarte multe pensii speciale, fostul lider PNL a răspuns: “Asta este nemernicia politicienilor români. Este vina exclusivă a politicului care a creat aceste grupuri de pensii speciale pentru parlamentari, pentru primari, care s-au amânat, pentru judecători, procurori. Dacă luăm cazul unui judecător, el deja are leafa și pe bună dreptate, are o leafă mult mai mare decât leafa medie din economie, 18-20.000. Și o pensie ar avea mult mai mare, dar și-au creat într-un anumit moment, având o anumită influență în Parlament, și-au creat un sistem care te conduce la un moment dat, pentru că anomalia apare și când începi să ai pensia mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Avem atâtea cazuri. Astea trebuie corectate. În Programul Național de Redresare și Reziliență este prevăzută această reformă. Să vedem dacă vor avea curaj politicienii să o facă”.

El a avirmat că politicienii ”vor trebui să facă ceva”.

“Vor trebui să facă ceva.  Ceva se face de o măsură, cum am făcut de multe ori în România. Să zicem că am făcut, dar n-am făcut cum trebuie. Acuma eu-s optimist. De ce vă spun că sunt optimist? Pentru că viața mi-a arătat în decursul timpului că România face în cele din urmă ceea ce trebuie, mai târziu ca alte țări și cu costuri mai mari”, a mai transmis Stolojan.

viewscnt
Afla mai multe despre
stolojan
pensii
contributivitate