Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Șansele ca prețurile la electricitatea furnizată populației să crească anul viitor sunt foarte, foarte mici

Zoltan Nagy-Bege (ANRE): Șansele ca prețurile la electricitatea furnizată populației să crească anul viitor sunt foarte, foarte mici
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 5 apr 2019

Consumatorii casnici care nu au optat pentru piața concurențială și au decis să rămână în regim reglementat vor beneficia și anul viitor, nu numai în acest an, de un tarif avantajos, susține vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domneniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege.

Totuși acesta a recunoscut că nu poate fi sigur care va fi nivelul acestuia din două motive: posibilitatea modificării OUG 114, dar și modul în care va decurge recuperarea pierderilor din anii trecuți de către furnizori.

Urmărește-ne și pe Google News

“Am văzut și anul acesta că prețurile la aceste contracte reglementate sunt în cazul unor anumiți producători sunt semnificativ sub prețul pieței și noi ne așteptăm ca și anul viitor nivelul prețurilor reglementate să se mențină, eventual cu câteva procente în modificare față de anul acesta. Nu trebuie să uităm însă, așa cum prevede și OUG 114 câ până în anul 2022 toate pierderile care s-au acumulat la furnizorii de ultimă instanță (FUI) din trecut trebuie recuperate. Deci trebuie să luăm în calcul și acest lucru, motiv pentru care nu pot să spun ferm că prețurile vor scădea anul viitor, dar șansele să crească sunt foarte, forate mici. Deci putem să menținem (acest nivel al tarifelor n.r.) în condițiile în care toate măsurile din OUG 114 vor rămâne neschimbate. Deci, dacă celelalte măsuri pe partea de energie electrică se mențin, prețurile n-ar trebui să crească”, a declarat vicepreședintele ANRE.

Potrivit acestuia, anul trecut, prețurile la energie electrică recunoscute de ANRE au fost stabilite începând cu 1 iulie, prețul mediu de achiziție fiind de 210-220 de lei. Numai că, începând cu luna august 2018 prețurile au început să crească și furnizorii au înregistrat pierderi.

EXCLUSIV Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul va negocia autostrada Ploiești - Brașov cu constructorul celui mai mare pod din lume

“Ei (furnizorii n.r.) au cerut o recunoaștere a costurilor, dar metodologia pentru furnizorii de ultimă instanță de energie electrică nu permite corecții în timpul perioadei. Puteam să le corectăm de-abia începând cu 1 iulie 2019. Acum, cu prețurile reglementate de la 1 martie, deja anumite corecții sunt incluse”, a explicat Nagy-Bege.

Vicepreședintele ANRE își fundamentează optimismul pe ordinul ANRE care obligă Nuclearelectrica și Hidroelectrica să aloce “până la” 65% din producție la preț reglementat către populație.

“Eu nu am emoții dacă vom avea sau nu energie ieftină pentru consumatorii casnici. Undeva la nivelul lunii noiembrie, decembrie vom începe să facem calcule, să cerem prognoze de consum, atât FUI-lor obligați cât și FUI-lor opționali. Dacă la finalul anului FUI opționali vor avea în portofoliu clienți casnici vor avea și ei dreptul la prețuri reglementate. În concluzie, la finalul acestui an vom începe calculele să vedem cât au contractat pe piața liberă și cât trebuie să le dăm pe baza contractelor reglementate.”, a declarat Nagy-Bege.

În baza OUG 114, ANRE a decis în urmă cu două luni înghețarea tarifelor la electricitate pentru populație în perioada martie-decembrie 2019 la nivelul celor din ianuarie și februarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
anre
pret
electricitate
populație
reglementat