Zeci de blocuri și case din mai multe localități ale județului, mai multe instituții publice și lăcașuri de cult au suferit fisuri în urma cutremurului de marți, nefiind însă înregistrate pagube materiale însemnate sau victime, se arată într-o centralizare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Gorj.
Potrivit documentului, cutremurul s-a simțit în tot județul, dar au fost înregistrate pagube în Târgu Jiu, Bumbești Jiu, Rovinari, Tismana, comuna Arcani, comuna Bălești și comuna Godinești, arată Agerpres.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În municipiul Târgu Jiu, complexul comercial Parâng din centrul orașului prezintă fisuri, șapte case au, de asemenea, fisuri sau coșurile de fum sunt în pericol să cadă. Totodată, conform unor informații ulterioare colectate în urma recunoașterilor în teren, majoritatea coșurilor de fum de la sediul 700 al Spitalului Județean de Urgență sunt în pericol să cadă.
VIDEO AD
De asemenea, drumarii au intervenit pe Defileul Jiului pentru îndepărtarea mai multor stânci căzute.
Totodată, au fost mașini avariate ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri: posibil 3 autoturisme în parcările din zona Primăriei Târgu Jiu; 2 autoturisme în parcarea blocului 8 din zona Hotel Brâncuși și un autoturism avariat în zona Pasarelei din Târgu Jiu.
Au acționat și forțe și mijloace din Târgu Jiu, Motru, Turceni, Novaci, Bumbești Jiu, Hurezani, Rovinari și Tismana. Nu a fost necesară intervenția altor mijloace din județele învecinate.
Specialiștii INFP apreciază ca fiind o surpriză producerea cutremurelor în județulm Gorj, anunțând că seismul de luni – cu magnitudinea 5,2 - a avut 16 replici. Cutremurul de marți – cu magnitudinea 5,7 nu a fost o replică a celui de luni.
Directorul general al INFP, Constantin Ionescu, a anunțat că seismul de luni din județul Gorj a avut 16 replici, arată news.ro.
CITEȘTE ȘI Statul a calculat pierderile rezultate în urma unui cutremur puternic în Vrancea. „Impactul asupra PIB va fi semnificativ“”E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau, erau magnitudini mici, au fost magnitudini de trei grade, două grade, un grad. Pentru noi, e o surpriză că zona respectivă s-a activat. Ea a mai produs cutremure în trecut, avem exemplu din anul 1943 când s-a produs un cutremur de cinci grade, de asemenea, anii 1963-1964 cutremur de 4și 4,5 iar mai în spate, încolo, au fost cutremure în 1910 și încă 50 de ani în urmă 1850, 1860 și tot de magnitudini de sub patru”, a declarat Constantin Ionescu.
Ionescu a mai precizat că seismul de marți a avut loc la 10 kilometri de epicentrul seismului de luni.
Directorul INFP a explicat că mișcarea faliilor a fost pe verticală la cele două cutremure recente, el arătând că al doilea cutremur, cel de marți, de 5,7, ”poate să fie un frate al celuilalt” și nu este o replică a cutremurului de luni.
CITEȘTE ȘI UPDATE GRAFIC&VIDEO Bursa din Turcia - închisă 5 zile, într-o măsură fără precedent. Toate tranzacțiile de astăzi, anulateUn cutremur de 5,7 grade s-a produs, astăzi, în județul Gorj, fiind resimțit în București și în mai multe județe ale țării. Inițial, datele INFP anunțau că seismul a avut loc în Vâlcea și a avut o intensitate mai mică.
”În ziua de 14.02.2023, 15:16:53 (ora României), s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur semnificativ cu magnitudinea ML 5.7, la adâncimea de 40 km. Cutremurul s-a produs la 102 km NV de Craiova, 120 km SV de Sibiu, 146 km V de Pitesti, 161 km SE de Timisoara, 183 km SE de Arad, 195 km S de Cluj-Napoca, 204 km E de Belgrade, 208 km E de Zemun, 212 km NE de Nis, 212km V de Brasov”, a transmis INFP.
CITEȘTE ȘI INFOGRAFIC Cutremurele din Turcia și Siria produc unde de șoc pe piața imobiliară din România: Apartamentele construite înainte de 1977 vor avea prețuri în cădere liberă. Jumătate din clădiri ar trebui „casate” sau consolidateCutremurul a fost resimțit din nou în mai multe județe ale țării, dar și în Capitală.
Cu o zi în urmă, un cutremur de 5,2 grade s-a produs în județul Gorj și a avut patru replici în mai puțin de o oră.