Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, apreciază că urbanismul practicat în ultimii ani în București a fost o “golănie” și că, prin PUZ-urile de sectoare, sute de hectare de spații verzi ar urma să dispară, fiind înlocuite cu blocuri.
El insistă ca, în ședința de Consiliu General de vineri, să fie adoptate cele cinci proiecte de hotărâre care prevăd suspendarea unor PUZ-uri coordonatoare la nivelul sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Este absolut scandalos, este absolut scandalos ca în situația în care avem o poluare a aerului, în situația în care avem zeci de mii copii care suferă de boli respiratorii, în situația în care avem zeci de mii de vârstnici care suferă de boli cardiovasculare din cauza acestei poluări atmosferice, în București, sute de hectare de spațiu verde, repet, sute de hectare de spațiu verde, nu este o metaforă, e vorba de sute de hectare de spațiu verde, prin aceste PUZ-uri de sector urmează să devină spații construibile. Este inadmisibil”, a spus Nicușor Dan, citat de Știrile Pro TV.
El a prezentat exemplu un PUZ din sectorul 5, unde ar putea fi realizat un metrou de suprafață, dar ar urma să fie construite - în schimb - blocuri.
”Am prezentat un proiect care are și acordul Ministerul Transporturilor pentru metroul de suprafață. Există zone în București care nu sunt bine conectate, nu au încă metrou, care nu sunt interconectate cu alte zone de interes din București. Unul din punctele importante din această rețea de metrou de suprafață e zona Giurgiului-Ferentari. Acolo vorbim de 200.000 de oameni care pot să fie conectați cu zona Pipera, Gata de Nord, Otopeni. Primăria Sectorului 5 vrea să pună alte blocuri între blocurile care deja există în acea zonă” - a mai spus edilul-șef al Bucureștiului.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istoricăNicușor Dan a precizat că, din cauza tipului de urbanism practicat în ultimii ani, bucureștenii stau multe ore în trafic, iar unele cartiere nu au școli.
De asemenea, “zeci de mii de oameni care și-au cheltuit agoniseala de-o viață” pentru un apartament s-au trezit cu un bloc ridicat în fața ferestrelor lor.
CITEȘTE ȘI Succesul Wörwag Pharma: de la farmacie la companie farmaceutică internațională”În fiecare week-end avem sute de mii de bucureșteni fug din București și se duc la mare, la munte, pentru că din păcate e un oraș în care nu ai ce să faci cu copiii. Noi avem 30 de kilometri de mal de lac, de la est la vest, în nordul Bucureștiului, care poate să devină, și pentru familii mai sărace, dar și pentru famili mai bogate, care poate să devină în loc în care să te duci weekend de weekend cu copilul, în care să găsești terenuri de sport, în care să găsești bazine de înot, în care să găsești piste de biciclete, în care să găsești locuri de promenadă. Și ce fac PUZ-urile de sector pe aceste terenuri care au regim de spațiu verde în planul urbanistic general? Prevăd construcții de blocuri de 14 etaje până în malul apei.
CITEȘTE ȘI VIDEO Un duplex de la nivelul superior al unui complex rezidențial nou din Brașov, cu panoramă superbă către Tâmpa și zona istoricăCum e posibil într-un oraș care este deja aglomerat de trafic să ai străzi de 7 metri și să prevezi pe ele blocuri de 14 etaje? Cum e posibil ca într-un oraș în care simțim cu toții că s-a construit prea dens încă din epoca comunistă, cum e posibil ca în studiile de fundamentare pentru aceste PUZ-uri de sector să se spună că obiectivul acestui PUZ de sector este densificarea orașului? Adică nu suntem suficient de aglomerați în trafic, hai să ne densificăm și mai mult, să construim și mai mult pe metru pătrat în orașul acesta”, a mai spus Nicușor Dan.
Asociația Dezvoltatorilor Imobiliari din România – Urbanis, care reprezintă interesele mai multor companii cu activitate în zona de sud a Bucureștiului, avertizează că suspendarea Planurilor Urbanistice Zonale la nivelul Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, propusă de primarul Nicușor Dan, va amâna inițierea proiectelor imobiliare noi cu 1-2 ani.
CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de statDe asemenea, astăzi, Asociația Investitorilor din Real Estate din România (AREI) a transmis că suspendarea PUZ-urilor aferente sectoarele 2, 3, 4, 5 și 6 poate duce la amânarea sau anularea unor investiții de peste 3 miliarde de euro, iar Bucharest Real Estate Club arată că posibila suspendare a PUZ-urilor de sector, o operațiune lipsită de transperanță și dialog, transmite un semnal negativ și de neîncredere companiilor din toate domeniile de activitate.