Motivul este, pe cât de simplu, pe atât de îngrijorător: criza forței de muncă se adâncește. Companiile caută să angajeze, dar nu au pe cine, pentru că românii au devenit foarte pretențioși cu locul de muncă. Așa că se apelează la muncitorii străini și se caută angajați din Asia, arată Prima News.
O fabrică de lângă București. La același banc de scule lucrează, cot la cot, un muncitor român, unul din Nepal și altul din India. Dacă în țară, fabricile nu prea au muncitori străini, aici, unul din doi angajați este din Asia. Iar lucrurile merg foarte bine, spune chiar românul care îi supervizează pe cei doi străini.
Lucrează în industria aluminiului de 38 de ani, dinainte de Revoluție. În timp, industria a devenit din ce în ce mai mică. Chiar dacă fabrica este în căutare constant de personal, puțini români vor să se angajeze.
Aceleași salarii le primesc și muncitorii asiatici, având, după ce obțin permisul de muncă, aceleași drepturi ca românii.
În fabrică lucrează și un indian în vârstă de 38 de ani. Înainte să ajungă în România a trecut prin Dubai și Rusia, dar nu prea i-a plăcut.
Aici este operator pe macara în secția de pregătire și tratare a suprafețelor din aluminiu. Este fericit că are un salariu bun, din care poate trimite și acasă, la familie.
În altă secție îl găsim pe Charlie. Are 28 de ani, lucrează de patru ani în România și este pasionat de cricket, pe care îl practică în zilele libere.
Fenomenul muncitorilor din Asia a luat amploare în ultimii ani. Acum îi găsim în toată țara. Din ce în ce mai multe companii încep să se intereseze de ei. Procesul este costisitor și mulți bani ajung la stat: se plătește avizul de muncă, taxa consulară, comisionul agenției de recrutare. La acestea se adaugă salariul angajatului, cazarea și hrana.
Cât despre salarii? Încep de la minimul pe economie, în funcție de domeniu, și pot ajunge până la 6.000 - 8.000 de lei.
Pentru un muncitor calificat, angajatorul așteaptă chiar și 9 luni. Dar asta nu este o problemă, deoarece la nivel național există cerere pentru 500.000 de posturi neocupate. Cele mai multe sunt în construcții, peste 64.000, în horeca, peste 29.000, iar în serviciile de curierat și pază, 27, respectiv 17.000 de oameni lipsă. Dintre acestea, aproximativ 300.000 sunt posturi care nu se ocupă deloc, an de an. Iar muncitorii calificați sunt cei mai căutați.
În România se află în prezent peste 100.000 de muncitori asiatici, în toate județele. Cei mai mulți sunt în București, 43.200, în Ilfov și în Constanța. În zona de nord - vest a țării, majoritatea muncitorilor asiatici se află în Timiș și la Cluj.
Iar odată cu ei crește diversitatea etnică a țării. Datele Inspectoratului General pentru Imigrări, instituția care urmărește fiecare muncitor străin care intră la noi în țară, legal sau ilegal, arată că anul trecut au fost acordate aproape 109.000 permise de muncă. Cei mai mulți muncitori străini au venit din Bangladesh, Nepal, Pakistan și Sri Lanka.
Alte țări care ne aduc forță de muncă sunt: Turcia, Vietnam, Egipt sau Maroc. Chiar și așa, nu pot acoperi toate nevoile noastre. Iar în unele domenii nu au dreptul să lucreze, cum ar fi în sănătate.
Trendul importului de forță de muncă se menține însă și în întreaga Europa. În Germania se caută 400.000 de noi angajați anual, în Italia și Spania alte câteva sute de mii. Iar cererea va continua să crească, atât timp cât economia europeană are lipsuri, iar populația îmbătânește.
Cheltuielile, deși mari, sunt justificate, atât timp cât companiile câștigă bani.