Locuitori din Emilia-Romagna și-au exprimat furia după trecerea furtunii Boris, acuzând autoritățile de faptul că nu au luat măsuri de prevenire, în pofida inundațiilor devastatoare care au lovit anul trecut această regiune din nord-estul Italiei, relatează AFP.
Ploi torențiale însoțite de rafale violente de vânt care au afectat centrul și estul Europei, omorând 24 de persoane au atins începând de miercuri Emilia Romagna și Marche, două regiuni de la Marea Adriatică, antrenând evacuarea a 1.000 de persoane, scrie News.ro.
Școli au fost închise, iar trenuri au fost anulate, din cauza unor precipitații în zone deja devastate în mai 2023 de inundații care s-au soldat cu 17 morți și pagube în valoare de miliarde de euro.
Locuitori ai orașului Faenza au atacat autoritățile, pe care le consideră vinovate de noile pagube suferite de casele lor abia renovate.
”E un metru jumate de apă la mine, din nou, și abia am terminat de renovat”, declară un locuitor sub protecția anonimatului publicației italiene Local Team.
Regiunea Emilia-Romagna a declarat AFP că 1.000 de persoane au fost evacuate.
”Suntem în situație de urgență”, declară la postul Radio 24 primarul din Revenna, Michele De Pascale, care subliniază că situația este ”asemănătoare celei pe care am trăit-o în mai” 2023.
”Populația este în stare de alertă”, declară președinta regiunii Emilia-Romagna, Irene Priolo, care amintește că ”anul trecut am evacuat” 45.000 de persoane și estimează că pagubele nu ar urma să fie la fel de mari de această dată.
CITEȘTE ȘI VIDEO Discuție între Marcel Ciolacu și Nicușor Dan privind construcții presupus ilegale. Premierul: Nu putem să le demolăm, trăiesc oameni acolo! Primarul: Trebuie să nu mai mergem așa!Ea și-a apărat administrația împotriva criticilor, deplângând ”controverse” în contextul în care ”s-au încheiat atât de multe lucrări de reconstrucție”.
Irene Priolo cere Guvernului Giorgiei Meloni să deblocheze fonduri în vederea creării unor noi rezervoare care să permită îndiguirea fluviilor în caz de inun dații.