Într-un demers mai serios decât poate părea la prima vedere, compania de stat Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, vrea să angajeze o firmă care să îi presteze servicii complete de capturare și evacuare de animale fără stăpân din obiectivele ce aparțin de centrală, iar ulterior să le asigure câinilor capturați adăpost, hrană și tratament medical, în conformitate cu prevederile legislației în vigoare.
Scopul este "eliminarea riscurilor datorate pătrunderii animalelor fără stăpân în spațiile tehnologice și în instalațiile aferente", precum și siguranța locatarilor din locuințele aflate în proprietatea sucursalei CNE Cernavodă, se arată în documentația de achiziție.
Astfel, SNN vrea să încheie un contract în valoare de cel mult 174.000 lei plus TVA. Data limită de primire a ofertelor la licitația organizată de companie este 8 martie. Contractul va fi încheiat pe 4 ani.
CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanțiPe o perioadă de 48 de luni, câștigătorul licitației va trebui să prindă și evacueze circa 200 de câini, atât din spațiile de cazare de la Cernavodă destinate personalului Nuclearelectrica, cât și din zonele protejate ale reactoarelor 1 și 2, precum și de pe platforma propriu-zisă a CNE Cernavodă.
Prestatorul va trebui să răspundă în termen de cel mult 2 zile la sesizările SNN cu privire la prezența câinilor pe amplasamentul centralei și să vină să îi captureze.
"Operatorul desemnat cu prestarea serviciilor de capturare trebuie să aibă personalul instruit în folosirea tehnicilor de prindere, astfel încât animalele să nu fie rănite în timpul capturării. Imobilizarea animalelor fără stăpân, prin administrarea de la distanță a unor substanțe tranchilizante, cu ajutorul armelor utilizate sau sarbacanelor, se va efectuata pe propria răspundere și după luarea tuturor măsurilor de precauție pentru a preveni accidentele, incluzând aici și accidentarea personalului propriu. Operatorul va dota și instrui echipajele pentru folosirea armelor cu săgeți ce conțin substanțe tranchilizante", se menționează în documentație.
CITEȘTE ȘI Consiliul Concurenței a decanșat o investigație pe piața produselor de semnalizare rutieră. Ce companii sunt vizateProblema câinilor fără stăpân este mai veche în orașul Cernavodă și a dus în trecut și la conflicte între locuitori și o firmă contractată de municipalitate pentru a-i aduna de pe străzi.
În alte părți ale lumii, prezența câinilor vagabonzi a fost remarcată în special pe amplasamente de centrale nucleare scoase din funcțiune, precum cele de la Cernobîl, Fukushima sau New Taipei (Taiwan).
La Cernobîl era în desfășurare, înainte de pandemia COVID-19, un program de vaccinare și sterilizare a câinilor din zonă.