De la Insulele Baleare la Insulele Canare, trecând prin Barcelona și Malaga, mișcările anti-turistice se înmulțesc în Spania, a doua destinație din lume, obligând autoritățile să ia măsuri pentru a concilia bunăstarea locuitorilor cu un sector economic crucial, relatează agenția AFP.
„Insulele Canare nu mai suportă”: sub acest slogan, un apel la manifestații a fost lansat sâmbătă pe insulele acestui arhipelag din largul coastei de nord-vest a Africii, apreciat pentru peisajele sale vulcanice și soarele constant. Scopul este de a opri construcția a două complexuri hoteliere în Tenerife, insula principală a arhipelagului, și de a se asigura că locuitorii și mediul înconjurător contează mai mult în fața a ceea ce este considerat a fi un boom necontrolat al turismului.citată de news.ro.
„Insulele noastre sunt o comoară care trebuie apărată”, afirmă „Canarias se agota” („Insulele Canare sunt epuizate”), colectivul din spatele acestei mișcări. Unii dintre membri au intrat săptămâna trecută în greva foamei pentru a pune presiune asupra autorităților.
Anul trecut, Insulele Canare au primit 16 milioane de vizitatori, de șapte ori mai mulți decât cei 2,2 milioane de locuitori. Este un bilanț extrem de ridicat, având în vedere „resursele” locale, spune Victor Martin, purtătorul de cuvânt al ONG-ului, care denunță „o evoluție sinucigașă”.
Această furie nu este izolată, deoarece mai multe mișcări „anti-turistice”, care se bucură de popularitate pe rețelele sociale, au apărut în ultimele săptămâni și în alte părți ale țării.
La Malaga, centrul turismului „sol y playa” (soare și plajă) din Andaluzia (sud), autocolante cu sloganuri neprietenoase au fost lipite pe pereții și ușile unităților de cazare turistică („Aici a fost casa mea”, „Pute a turiști”, „Duceți-vă acasă”…).
Aceeași stare de spirit este valabilă și pentru Barcelona și Insulele Baleare, unde activiștii au montat panouri false la intrarea pe anumite plaje, avertizând, în limba engleză, asupra riscului de „căderi de pietre” sau de înțepături de „meduze periculoase”, cu scopul de a speria vizitatorii.
VIDEO&FOTO POT FI VĂZUTE AICI
Printre nemulțumirile prezentate de locuitori se numără presiunea imobiliară, proliferarea chiriilor turistice obligându-i pe mulți dintre aceștia să părăsească centrele orașelor, precum și poluarea fonică și de mediu.
CITEȘTE ȘI FOTO CEZ Vânzare își anunță clienții - schimbă denumirea companiei, efect inclusiv pe facturiÎn Catalonia, care se confruntă de trei ani cu o secetă istorică, presiunea exercitată asupra rezervelor de apă de către hotelurile de pe Costa Brava provoacă iritare, chiar dacă autoritățile au plasat aproape întreaga regiune sub stare de urgență la începutul lunii februarie.
Conștient de „dezgustul social” provocat de supraaglomerare, José Luis Zoreda, vicepreședintele organizației patronale Exceltur, a dat asigurări presei că sectorul „nu are plăcerea de a bate recorduri” în ceea ce privește numărul de vizitatori și, în schimb, a cerut marți ca sectorul să „bată recordul de satisfacție a publicului”, astfel încât „populația (să fie) mult mai binevoitoare față de afacerea (lor) decât a fost până acum”.
Încă din anii 2010, localnicii s-au mobiliat împotriva turismului excesiv, în special în Barcelona. Dar, după pauza provocată de Covid-19, exasperarea pare să fi crescut cu o treaptă, în condițiile în care Spania a primit anul trecut un număr record de 85,1 milioane de vizitatori străini, iar turismul va bate din nou recorduri în acest an, potrivit Exceltur.
CITEȘTE ȘI Monica Macovei, condamnată la șase luni de închisoare cu supendare pentru accidentul de la Mangalia. Decizia nu este definitivăÎn încercarea de a evita supraaglomerarea, multe orașe au avut diverse inițiative, cum ar fi San Sebastian din Țara Bascilor (nord), care a decis la sfârșitul lunii martie să limiteze grupurile de turiști în centrul orașului său la 25 de persoane, după ce a interzis utilizarea difuzoarelor în timpul vizitelor ghidate.
La sfârșitul lunii martie, Sevilia (sud) a anunțat că ar putea cere nerezidenților să plătească pentru accesul în celebra sa Plaza de España.
Barcelona, la rândul său, a decis să elimine de pe Google Maps un traseu de autobuz popular printre turiști pentru a-l reda rezidenților locali.
Pentru autorități, însă, aceste decizii nu sunt deloc ușoare. În Spania, turismul reprezintă 12,8 % din PIB și 12,6 % din locurile de muncă: nenumărate familii depind de acest sector, iar îndepărtarea țării de tradiția sa de gazdă primitoare ar fi un sfat prost.
Consecințele turismului excesiv asupra pieței imobiliare impun „luarea de măsuri pentru a limita numărul de apartamente turistice”, dar guvernul este, de asemenea, „conștient de importanța sectorului turistic”, a declarat duminică ministrul locuințelor, Isabel Rodríguez, care a apărat o abordare echilibrată într-un interviu acordat cotidianului El País.
CITEȘTE ȘI Cum va fi vremea în minivacanța de 1 Mai și de Pașten timp ce unele locuri fac orice pentru a atrage vizitatori, locuitorii din cartierul La Salut din Barcelona sărbătoresc o acțiune de ștergere de pe hartă, scrie The Guardian.
De ani de zile, locuitorii se plângeau că nu puteau ajunge acasă deoarece autobuzul cu numărul 116 era mereu plin de turiști care vizitau Parcul Güell al lui Antoni Gaudí. Parcul este a doua cea mai populară atracție a orașului, după Sagrada Familia, arată G4Media.
Acum au autobuzul doar pentru ei, după ce consiliul municipal a dispus ca traseul să fie eliminat de pe hărțile Google și Apple.
CITEȘTE ȘI Ateneul Român a primit Marca patrimoniului european„La început am râs de această idee”, a declarat César Sánchez, un activist local. „Dar suntem uimiți că măsura a fost atât de eficientă”.
Luz López, în vârstă de 75 de ani, a declarat pentru elDiario.es: „Înainte, autobuzul era atât de plin încât nici măcar persoanele cu bastoane nu puteau urca”.
Albert Batlle, viceprimarul pentru securitate și coexistență din cadrul consiliului municipal, a declarat că, pe lângă îmbunătățirea mobilității în jurul Parcului Güell, „trebuia să eliminăm referințele la 116 de pe internet”.
CITEȘTE ȘI Greenpeace acuză IKEA că ar fi implicat în "distrugerea pădurilor din România". Mesajul companieiBatlle a refuzat să recunoască sau să nege faptul că municipalitatea a cerut eliminarea traseului, în timp ce un purtător de cuvânt al Google a spus doar că nu ar șterge un traseu de autobuz decât dacă municipalitatea i-ar fi cerut acest lucru.
Sánchez, care a făcut campanie timp de opt ani pentru ca municipalitatea să rezolve problema, a glumit: „Următorul lucru pe care trebuie să-l facem este să obținem ca întregul Park Güell să fie eliminat de pe Google Maps.”