VIDEO Decesul lui George Floyd: Jafuri și confruntări în 25 de orașe din Statele Unite în ciuda stării de asediu

VIDEO Decesul lui George Floyd: Jafuri și confruntări în 25 de orașe din Statele Unite în ciuda stării de asediu
scris 31 mai 2020

Confruntările dintre manifestanți și polițiști au zguduit, sâmbătă seară, mai multe orașe din Statele Unite, plasate în stare de asediu. Polițiștii au încercat să calmeze furia care s-a răspândit în țară după moartea afro-americanului George Floyd, informează AFP, preluată de News.ro.

Incendii, gaze lacrimogene, gloanțe de cauciuc, așa arată America acum, scriu jurnaliștii de la CNN.

Urmărește-ne și pe Google News

Polițiștii au acționat, sâmbătă seară, împotriva manifestanților care încălcau starea de asediu pe timpul nopții la Minneapolis, folosind gaze lacrimogene și grenade asurzitoare pentru a-i îndepărta pe protestatari de un comisariat, a constatat un fotojurnalist de la AFP.

VIDEO Capsula Crew Dragon a fost lansată spre Stația Spațială Internațională CITEȘTE ȘI VIDEO Capsula Crew Dragon a fost lansată spre Stația Spațială Internațională

Președintele Donald Trump a promis să "stopeze violența colectivă", după mai multe nopți de revolte la Minneapolis, unde acest afro-american în vârstă de 46 de ani a decedat luni, în mâinile Poliției.

În Minnesota, în nordul țării, agenții în ținute speciale s-au confruntat cu manifestanții care au încălcat interdicția de a circula, îndepărtându-i cu fumigene și grenade asurzitoare.

Cu puțin timp înainte, manifestanții s-au dovedit determinați să rămână pe loc. "Nu ne dau de ales, există multă furie", a explicat Deka Jama, o femeie în vârstă de 24 de ani care a cerut "justiție" pentru George Floyd.

GALERIE FOTO Poluare pe râul Colentina - acumularea Băneasa - ”Apele Române”: Vor fi montate în continuare baraje absorbante CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Poluare pe râul Colentina - acumularea Băneasa - ”Apele Române”: Vor fi montate în continuare baraje absorbante

Confruntări au avut loc și la New York, Philadelphia, Los Angeles și Atlanta, determinând autoritățile din LA și Atlanta, precum și cele din Miami și Chicago, să anunțe la rândul lor stare de asediu.

Donald Trump, care a denunțat în mai multe rânduri moartea "tragică" a lui George Floyd, a estimat că revoltele îi dezonorează memoria.

"Nu trebuie să lăsăm ca un mic grup de infractori și de vandali să ne distrugă orașele", a lansat el, atribuind revoltele "unor grupuri de extremă stânga radicale" și în special "Antifa" (mișcare antifascistă).

Guvernatorul de Minnesota, Tim Waltz, a denunțat la rândul său elementele exterioare orașului, care ar putea fi, potrivit acestuia, membri ai grupărilor antifasciste, dar și grupuri rasiste sau traficanți de droguri.

CONFIRMARE Normele pentru redeschiderea teraselor, publicate în Monitorul Oficial - maxim patru clienți la o masă CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Normele pentru redeschiderea teraselor, publicate în Monitorul Oficial - maxim patru clienți la o masă

Printre zecile de persoane arestate cu o zi înainte, 80% dintre ele erau din alte regiuni ale Statelor Unite, potrivit autorităților locale.

"Situația la Minneapolis nu are nicio legătură cu moartea lui George Floyd", a declarat guvernatorul. Este vorba, spune el, "de a instala teama și de a destabiliza marile noastre orașe".

Pentru a relua controlul asupra situației, Waltz a anunțat mobilizare generală a 13.000 de soldați din Garda națională a statului, o premieră, și a spus că a solicitat ajutorul Ministerului Apărării.               

Unități ale Poliției militare au fost alertate pentru a putea interveni la Minneapolis în termen de patru ore, a precizat Pentagonul. 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
proteste ucidere george floyd
revolte sua brutalitatea politiei
black lives matter george floyd