Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la videoconferința cu prefecții și cu reprezentanții Inspectoratelor Școlare Județene și al Municipiului București pe tema pregătirii începerii anului școlar, că există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere. Premierul a anunțat că va merge în perioada următoare și în școlile unde situația nu este la fel de bună și unde condițiile nu sunt la fel de bune ca în municipiile și orașele unde face performanță.
”Există, din păcate, o stare prin care începerea anului de învățământ ne ia prin surprindere și am dorit ca, împreună cu conducerea Ministerului Educțaiei, conducerea Ministerului de Interne și reprezentanții structurilor din fiecare județ să avem această ședință în care să putem să identificăm ultimele probleme, sperăm să nu fie chiar pe ultima sută de metri și să identificăm soluțiile și modul prin care putem să sprijinim debutul anului școlar de săptămâna viitoare, din data de 5 septembrie”, a spus premierul în deschiderea ședinței, citat de News.ro.
Premierul a arătat că anul școlar începe pentru 2.940.000 de elevi, preșcolari și scolari, în 17.872 de unități de învățământ.
”Am avut ieri o întâlnire cu asociațiile pirmarilor de comune, orașe, municipiii, cu Uniunea Națională a Consiliilor Județene și una dintre temele abordare a fost legată de începerea anului școlar, modul în care sunt pregătite instituțiile și cum se coordonează la nivel local cu instituțiile centrale pentru a putea să gestionăm derularea în bune condiții a procesului de îmnvățământ. Am înțeles că au fost o serie întreagă de probleme rezolvate, altele în curs de rezolvare și urmează să fie soluționate până în 5 septembrie”, a spus șeful Executivului.
Premierul a arătat că ”există un grad de încadrare de 96%, în învățământ, urmând ca în perioada imediat următoare să aibă loc activitățile pentru ocuparea și celorlalte funcții, pentru a asigura cadrele didactice pentru derularea în bune condiții a procesului de învățământ”.
”Sunt convins că împreună putem să pregătim introducerea în activitate a tuturor măsurilor pe care noi le-am stabili și să diminuăm această stare de fapt care la fiecare îneput de an școlar redă acest aspect anual al surprinderii cu probemele nerezolvate la începutul anului de învățământ”, a mai spus el.
Premierul Ciucă a anunțat că oficialii vor ajunge în teritoriu, nu la școlile care funcționează și la cele care au reușit să pregătească elevi pentru rezultate deosebite la olimpiade ci și ”acolo unde situația nu este la fel de bună și unde condițiile nu sunt la fel de bune ca în municipiile și orașele unde face performanță.
Premierul a mai spus că transportul elevilor a fost o problemă atinsă și discutată, ieri, cu asociațiile pirmarilor din țară, cu reprezentanții Uniunii Consiliilor Județene, pentru că o mare parte din problemă depinde de aspectele care nu funcționează pe plan local.
”Am stabilit ieri ca Miinisterul Educației, împreună cu președinții de Consilii Județene, să avem o soluție până la 15 septembrie, dacă rețin bine temrenul stabilt ieri cu mediul asociativ”, a mai spus Ciucă.
”Șansa la educație trebuie asigurată pentru fiecare elev, spuneam ieri că dacă trei elevi nu au transport, instituțiile statului trebuie să le asigure transport pentru că au dreptul la educație și la un proces de educație cum se cuvine”, a adăugat premierul Nicolae Ciucă.