Distrusă parțial de un incendiu în 2019, celebra catedrală Notre-Dame din Paris și-a redeschis porțile în prezența a numeroși șefi de stat, dar și a unor celebrități, evenimentul reprezentând punctul culminant al unui colosal proiect de reconstrucție fără precedent în istoria Franței, relatează AFP.
Arhiepiscopul Parisului, Laurent Ulrich, purtând o ținută semnată de creatorul de modă francez Jean-Charles de Castelbajac, a deschis simbolic ușile și le-a lovit de nouă ori cu crucea sa, oficializând renașterea acestei capodopere gotice din secolul al XII-lea, salvată in extremis din flăcări la 15 aprilie 2019, arată news.ro.
„Notre-Dame, deschide-ți ușile”, a spus el.
În interiorul clădirii, în inima Parisului, își ocupaseră locurile aproximativ patruzeci de șefi de stat și de guvern, inclusiv președintele ales al SUA, Donald Trump, și președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, capete încoronate și miliardarul Elon Musk.
La intrare, Zelenski a fost aplaudat îndelung. Mai târziu, au fost aplaudați și 160 de pompieri care au salvat Notre-Dame de flăcări și artizanii care au contribuit la reconstrucția catedralei.
Președintele francez a exprimat „recunoștința națiunii franceze”. "Am redescoperit ceea ce pot face marile națiuni: să reușească imposibilul", a afirmat Emmanuel Macron într-un discurs.
CITEȘTE ȘI FOTO Marea Britanie emite o avertizare rară de Cod Roșu. Milioane de oameni sfătuiți să rămână în casePrin acest eveniment, cel care și-a propus „provocarea nebunească” a unei restaurări în cinci ani în urma incendiului speră să creeze un „șoc de speranță” într-o țară cufundată într-o criză politică profundă.
O slujbă religioasă a fost apoi ținută în prezența a 1 500 de invitați. Unul dintre punctele culminante ale slujbei a fost sunetul marii orgi pentru prima dată de la incendiu și citirea unui mesaj din partea Papei, care a declinat invitația.
Papa Francisc a pledat pentru ca "mulțimea imensă" de vizitatori așteptați la Notre-Dame să fie " primită cu generozitate și gratuit ", în timp ce ministrul demisionar al Culturii, Rachida Dati, a provocat o dezbatere propunând taxarea intrării.
„Fie ca renașterea acestei admirabile biserici să fie un semn profetic al reînnoirii Bisericii în Franța”, a adăugat el.
CITEȘTE ȘI Dezvoltarea economică a României din ultimul deceniu s-a bazat pe piața comună a Uniunii Europene. Fără UE, o mașină Dacia s-ar scumpi cu minimum 2.000 euro, mâncarea ar fi mai slabă, locurile de muncă ar fi mai puține, taxele ar creșteCeremoniile au fost urmate de un dineu la Palatul Elysée, unde Emmanuel Macron a organizat sâmbătă o întâlnire trilaterală de aproximativ treizeci de minute cu Zelenski și Trump.
Președintele ucrainean a calificat întâlnirea drept „bună și fructuoasă”. „Să continuăm acțiunea noastră comună pentru pace și securitate”, a reacționat omologul său francez.
La sosirea sa, președintele ales al Statelor Unite a declarat că lumea pare să o ia „puțin razna”. „Vom vorbi despre asta”, a adăugat el.
Festivitățile vor continua, duminică, cu primele slujbe publice celebrate după aprilie 2019 la Notre-Dame, care a fost glorificată de Victor Hugo și celebrată în musicaluri, filme și un desen animat Disney. Prima dintre aceste slujbe, la ora locală 10.30, în prezența lui Macron, a șefilor de stat și de guvern, precum și a personalităților religioase, va consacra altarul. Cea de-a doua, la ora locală 18.30, este deschisă publicului.
În ciuda vremii capricioase, sute de curioși s-au adunat de dimineață la catedrală, care a fost delimitată de un impunător dispozitiv de securitate.
„Speram să ne apropiem puțin de Notre-Dame, să o vedem în toată frumusețea ei, fără toate schelele din jurul ei? Dar nu putem”, s-a plâns Aymeric Bourgarel, un parizian în vârstă de 25 de ani.
Noëlle Alexandria, o scriitoare canadiană, a sosit în zori cu intenția de a „rămâne” cât mai mult timp. „Când catedrala a ars, am fost devastată”, și-a amintit ea, uimită de redeschiderea sa «cu adevărat inspirată».
CITEȘTE ȘI VIDEO CEO-ul unui gigant al asigurărilor de sănătate din SUA, asasinat prin împușcare la New York„În Paris, se întâmplă multe lucruri tot timpul. Dar peste zece ani, vom putea spune că am fost acolo”, a declarat Camille, o studentă la drept în vârstă de 25 de ani.
Între 14 și 15 milioane de vizitatori pe an sunt așteptați să viziteze Notre-Dame, care se numără printre cele mai vizitate monumente din Europa.
În 2019, imaginile cu acoperișul său mistuit de flăcări și cu prăbușirea turlei sale au uimit lumea, provocând un vast aflux de generozitate în mai multe țări.
De-a lungul anilor, aproximativ 340 000 de donatori au strâns 846 de milioane de euro, din care 700 de milioane de euro au finanțat restaurarea.
Blândețea pietrei curățate, culorile vibrante ale vitraliilor parțial restaurate și decorațiunile pictate din capele sunt puse în valoare de noul iluminat reglabil.
CITEȘTE ȘI Protest la Vamă - Sindicatul Național Meridian a declanșat procedura conflictului de muncăPicturi ale maeștrilor din secolul al XVII-lea, sculpturi seculare magistrale și obiecte de artă au fost reinstalate pe o cale de acces aerisită.
Axul central, unde se află noul mobilier liturgic minimalist din bronz brun masiv, arată dimensiunea clădirii, construită în secolele al XII-lea și al XIII-lea, care are o lungime de aproape 150 de metri și o lățime de aproximativ 50 de metri.
De asemenea, a fost instalat un nou sistem de siguranță împotriva incendiilor.
Un concert difuzat sâmbătă, dar care a fost înregistrat vineri, încheie seara. Printre numele mari participante se numără Pharrell Williams și actrița franceză Marion Cotillard.
Muzica clasică este centrul atenției cu maestrul venezuelean Gustavo Dudamel, pianistul chinez Lang Lang, soprana sud-africană Pretty Yende și tenorul franco-elvețian Benjamin Bernheim.
Nota de pop este dată de Clara Luciani, Vianney, Garou și Angélique Kidjo.
CITEȘTE ȘI Peste 200 de persoane au donat sânge la sediul Ministerului Finanțelor, într-o campanie cu Centrul de Transfuzie Sanguină. Donatorii primesc dobânzi mai bune dacă investesc în titluri de stat FidelisUn dispozitiv de securitate excepțional, inspirat din cel al Jocurilor Olimpice, a fost pus în aplicare în contextul unui „nivel foarte ridicat al amenințării teroriste”, potrivit Prefecturii de Poliție, cu 6 000 de polițiști și jandarmi mobilizați.
VIDEO POATE FI VĂZUT ȘI AICI