Deși salariul minim net a crescut semnificativ în termeni nominali, inflația a avut un impact considerabil asupra valorii reale a acestor venituri, în special în această perioadă de creșteri rapide ale prețurilor. Salariul minim real nu depășește 2.000 de lei, iar coșul minim de consum lunar pentru o singură persoană este de aproximativ 4.000 de lei. România este țara din UE cu cel mai mare risc de sărăcie în rândul salariaților.
Guvernul a dispus creșterea salariului minim brut în mai multe etape, în ultimii ani, dar valoarea reală a acestuia n-a ținut același pas, puterea de cumpărare a populației cu venituri mici fiind afectată.
Valoarea salariului minim contează în toată economia, pentru că funcție de el se calculează de la punctul de amendă până la salariile parlamentarilor, care sunt multiplu de 10 ori salariul minim. Peste toate, aproximativ 1,9 milioane de angajați sunt remunerați cu salariul minim pe economie. Raportat la numărul total de salariați activi, estimat la circa 5,6 milioane, acest număr reprezintă aproximativ 34% din forța de muncă angajată.
Creșterea salariului nominal vs. real
În perioada 2014-2024, salariul minim net a crescut de la 670 lei la 2.070 lei, o creștere nominală de 209%. Pare o evoluție semnificativă și un progres important, dar ajustarea în funcție de inflație dezvăluie o realitate mai nuanțată.
Ajustat cu inflația, salariul minim real a înregistrat o creștere mai modestă, de aproximativ 198%, în perioada indicată. O parte din beneficiile nominale au fost "mâncate" de creșterile prețurilor. Cu alte cuvinte, deși salariul minim net a crescut semnificativ, angajații nu au resimțit întreaga valoare a acestei majorări în puterea lor de cumpărare.
Salariul minim real este calculat în funcție de puterea de cumpărare, ajustând valoarea salariului minim net nominal (suma efectiv primită de angajat) pentru a reflecta influența inflației asupra prețurilor bunurilor și serviciilor de bază.
Șocul din 2022
Puterea de cumpărare a fost tocată masiv de creșterea generalizată a prețurilor din ultimii ani. Un exemplu notabil al influenței prețurilor în salariul minim net este anul 2022, marcat de o rată a inflației de 13,8%, potrivit INS. Salariul minim brut crescuse de la 2.300 de lei la 2.550 de lei. Salariul minim net devenea de 1.524 lei. Dar, raportat inflație, salariul minim real a scăzut la aproximativ 1.339 lei.
Din cauza prețurilor s-a ajuns în situația paradoxală ca noua valoare ajustată să fie mai mică decât cea din anul anterior (1.386 lei în 2021).
CITEȘTE ȘI VIDEO Autoritățile prezintă cum va arăta un lot al autostrăzii Sibiu – Făgăraș. Turcii angajează aproape 1.000 de oameniAnul trecut și anul acesta au avut o scădere a ratei inflației, adică prețurile tot au crescut, dar într-un ritm mai mic. Majorarea repetată a salariului minim a permis o recuperare parțială a puterii de cumpărare. În aceste condiții. În 2023, salariul minim net nominal a crescut la 1.863 lei, iar salariul real ajustat pentru inflația de 7,80% a ajuns la 1.728 lei. Anul acesta, salariul minim net nominal a ajuns la 2.070 lei, iar salariul real a urcat la aproximativ 1.976 lei.
Nu poți trăi cu salariul minim nici singur
Realitatea din piață arată că salariul minim real rămâne doar o cifră pentru calcule, el fiind inferior asigurării coșului minim de consum. Nici măcar o persoană adultă singură nu poate susține un trai decent cu salariul minim real, iar pentru gospodăriile cu mai mulți membri, decalajul devine extrem de mare.
Un coș minim de consum este calculat de Fundația Friedrich Ebert România și reprezintă un set de cheltuieli necesare pentru satisfacerea nevoilor de bază ale unei gospodării. Acesta include cheltuieli pentru alimentație, locuință, îmbrăcăminte, sănătate, educație și alte necesități esențiale.
Conform actualizării din septembrie 2024, valorile coșului minim de consum sunt următoarele:
Familie de doi adulți și doi copii: 10.450 lei pe lună
Familie de doi adulți și un copil: 8.586 lei pe lună
Familie de doi adulți fără copii: 6.435 lei pe lună
Persoană adultă singură: 3.972 lei pe lună
Aceste valori reflectă creșteri față de anul precedent, influențate de majorarea costurilor la majoritatea categoriilor de cheltuieli, cu excepția celor legate de locuință și întreținere.
Analiza comparativă a salariului minim real ajustat pentru inflație și a valorilor din acest coș minim arată că salariul minim net real acoperă doar 49,7% din coșul minim necesar de 3.972 lei.
Pentru o familie, cu un copil, care, de exemplu, ar câștiga două salarii minime, venitul cumulat al părinților (3.952 lei) reprezintă doar 46% din coșul minim de 8.586 lei. Diferența de peste 4.630 lei indică dificultăți severe în acoperirea cheltuielilor esențiale.
Sărăcia în muncă
În 2023, 15,3% dintre lucrătorii din România erau expuși riscului de sărăcie, în timp ce în Bulgaria și Spania această cifră era puțin peste 11%, iar în Grecia și Ungaria era de aproximativ 10%, respectiv 7%, arată datele Eurostat. Cu un an înainte, procentul lucrătorilor aflați în risc de în sărăcie era de 14,5% în România, comparativ cu 9,7% în Bulgaria și peste 11% în Italia și Spania. În același an, Franța înregistra o rată a sărăciei în muncă de 7,5%, în timp ce Croația de 4,7%. Tendința a fost una de creștere a riscului de sărăcie în muncă în 2023 comparativ cu 2022.
În medie, în ultimii 5 ani (2019-2023), 8,8% dintre lucrătorii europeni s-au aflat în risc de sărăcie. Cea mai mare rată se înregistrează în România (15,3%), urmată de Luxemburg (12,6%) și Spania (12%). Cele mai mici procente sunt înregistrate în Finlanda (2,8%), Cehia (3,4%) și Belgia (4,2%).
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Incident de securitate cu date personale la BNR. Timp de o oră, datele unor cumpărători de monede aniversare au fost publicate pe site-ul băncii centraleAceste cifre arată că salariile din România nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile de bază ale tuturor lucrătorilor. Precaritatea muncii este unul dintre principalii factori care îi determină pe români să emigreze în statele din Europa de Vest, scrie FeS.
Cui servește, de fapt, mărimea salariului minim brut
Salariul minim, care este programat să crească, aspect important, în valoare brută și la 1 ianuarie 2025, folosește însă din plin sectorului bugetar. "Guvernul crede că dacă crește salariul minim, cresc veniturile la buget, crescând baza de calcul a CAS, CASS și a impozitului.
Dar toate salariile bugetarilor sunt calculate ca un multiplu de salariu minim. Practic, ce iei de la firme, când le impui creșterea salariul minim, dai mai departe de zece ori mai mult angajaților statului, amplificând deficitul. Astfel pot să înțeleg de ce Guvernul ar dori în teorie această creștere. Dacă crește salariul minim la 4.050 lei, cu aproape 20% față de valoarea cu care a început anul 2024, asta înseamnă că cele 120 de miliarde, fond de salarii la stat, vor crește cu 40%, dacă respectă legea", a explicat fiscalistul Gabriel Biriș.