"De ce suntem trimiși la taxe locale pentru a dovedi că nu avem datorii în fiecare an când vrem să obținem autorizația de funcționare a firmei în loc ca primăriile să verifice direct în computer ? Dacă am primit decizia de impunere prin poștă, de ce nu pot achita direct impozitul sau măcar online ? De ce nu vă cumpărați copiatoare pentru a opri idioțenia numită «copii după toate actele»?" sunt doar o parte din setul de întrebări trimise din prima zi Guvernului, prin portalul deschis pentru reducerea birocrației și parcurse de Profit.ro. Acestor întrebări li se adaugă și o constatare amară a societății: "Birocrația excesivă și nesimțirea funcționarilor descurajează investițiile".
Guvernul asigură că, pe 10 martie, va fi o primă evaluare a tuturor reclamațiilor și propunerilor primite pentru reducerea birocrației.
Miercuri dimineața, la ora 10.00, Guvernul a anunțat că deschide o platformă online, la adresa maisimplu.gov.ro, prin care persoanele fizice și oamenii de afaceri pot transmite autorităților atât problemele birocratice cu care se confruntă în relația cu administrația, cât și propunerile de simplificare prin eliminarea anumitor acte, cu promisiunea că datele astfel primite vor fi analizate de către membrii "Comisiei pentru tăiat hârtii", structură a cărei înființare a fost anunțată de Profit.ro la începutul lunii februarie.
În doar cinci ore, prin intermediul acestui portal a fost deja transmis Guvernului un set de întrebări prin care persoanele fizice și oamenii de afaceri reclamă multitudinea de documente care li se solicită la fiecare ghișeu, impunerea unor proceduri birocratice și nesimțirea funcționarilor statului.
"Anul trecut, a trebuit să obțin autorizația de renovare a unui imobil (demisol) aflat în zona protejată din jurul bisericii. Am obținut autorizația în termen de 9 luni de zile (martie-noiembrie). Procedura este: eliberarea Planurilor zonei de la Primăria Generală – în 30 de zile, eliberarea Certificatului de urbanism – în 30 de zile, eliberare aviz de la Primăria Sectorului 5 – în 30 de zile – dar, din cauza unor probleme administrative (arestarea domnului Vanghelie (primarul sectorului 5 din București-n.r.)), în cazul nostru a durat cam 45 de zile, eliberare aviz Ministerul Culturii – în 30 de zile, dar din cauza unor probleme administrative, în cazul nostru a durat cam 90 de zile, eliberare alte avize (gaze, telefonie, etc.) privind neafectarea instalațiilor proprii, obținerea autorizației de construcție – în 30 de zile – dar, din cauza unor probleme administrative (arestarea domnului Oprescu-primarul general al Capitalei - n.r.), în cazul nostru a durat cam 60 de zile. Toate instituțiile cer cam aceleași documente. Toate acestea, pentru a renova un demisol care fusese inundat și care, dacă nu era renovat, punea în pericol siguranță unui imobil din 1920", este una dintre reclamații.
Expeditorul arată că instituțiile statului nu au personal care să răspundă la telefon, așa că fiecare persoană este obligată să meargă la ghișeu pentru a se ruga de funcționari să spună dacă sunt gata actele.
"La Ministerul Culturii ne puneau să sunăm în fiecare zi că să vedem dacă a binevoit domnul Director să semneze Avizul. Mai mult, data plicului cu Avizul era 21 august (a ajuns la noi pe 28 august) însă în aceste 7 zile am sunat zilnic la Direcția de Cultură și ne-au spus că actele NU SUNT GATA. Prin urmare, cine răspunde la telefon nici măcar nu cunoaște situația unui dosar, astfel că am sunat de 7 ori că să aflăm că nu sunt gata, iar în a 8a zi ne-am trezit cu plicul acasă. De curiozitate, am sunat și în a 8a zi la Direcția de Cultură (având plicul cu Avizul în mâna) și răspunsul lor a fost același: AVIZUL NOSTRU NU ESTE GATA :) Oricâtă bunăvoința ar există din partea proprietarilor pentru a renova clădirile aflate în zonele protejate, birocrația excesivă, precum și nesimțirea funcționarilor statului descurajează asemenea investiții care sunt, totuși, consistente", este povestea relatată de către expeditor împreună cu o constatare amară.
CITEȘTE ȘI Atac în forță împotriva evaziunii: Guvernul va înființa structuri de poliție judiciară fiscală în unități ale ParchetuluiUn om de afaceri reclamă că, pentru înființarea PFA sau a oricărei firme, taxele nu pot fi achitate cu cardul sau prin internet banking, cu transmiterea documentelor de către instituția beneficiară prin poștă, ci doar direct la CEC, trezorerie sau poștă, iar obținerea cazierului fiscal impune prezența la ghișeu până pe la ora 15, când funcționarii statului își termină programul de lucru, și nu poate fi ridicat decât în persoană sau prin împuternicire notarială.
"În consecință, dacă lucrezi până la ora 17, nu poți să mergi în persoană să-l ridici și o împuternicire te costă 40 de lei. Asta în loc să se poată plăti o taxa de 5-10 lei online și certificatul să vină prin poștă acasă", este concluzia la care ajunge întreprinzătorul.
O altă persoană descrie modul de lucru cu Fiscul: "Pasul 1. Merg cu o hârtie de impunere primită prin poștă de la ANAF la biroul aferent comunei unde locuiesc. Mi se înmâneaza o hârtie. Pasul 2. Merg la un ghișeu unde mi se ia hârtia. Pasul 3. Merg la un alt ghișeu unde plătesc". Guvernului i se cere astfel să explice de ce suma impusă nu poate fi achitată direct la poștă, chiar în momentul în care i se înmânează decizia de impunere a ANAF, sau de ce nu poate fi plătită măcar online, fără obligația de a merge în acest scop în 3 locuri.
"Să avem acces la spațiul online și ca firme private, să putem consulta situația datoriilor/plăților ANAF ! Puteți investi niște bani în achiziționarea de copiatoare pentru diversele birouri ale statului: buletine, pașapoarte, poliție, anaf, taxe locale, orice, astfel încât să ne oprim din idioțenia numită «copii dupa toate actele»? În fiecare an trebuie obținută autorizația de funcționare a firmei de la primărie și de fiecare dată suntem trimiși la taxe locale să aducem un certificat care să ateste că nu sunt datorii; de ce nu au primăriile acces pe calculator la taxele locale ca să verifice direct acest lucru?", sunt alte întrebări tranșante transmise Guvernului.
O altă persoană atrage atenția că, pentru a plăti impozitul pe venit aferent cedării folosinței bunurilor, trebuie să se deplaseze la ANAF pentru un ordin de plată, "după care urmează o nouă coadă și frecvent foarte mult timp de așteptat pentru a plăti efectiv la Trezorerie, și acolo doar cash". În acest caz, solicitarea către Guvern este de a fi permisă plata online, nu prin transfer cu ordin de plată, având în vedere comisionul, ci cu cardul.
Este semnalat în același timp că, la cumpărarea unui apartament, a unei case sau a unui teren, cumpărătorul trebuie să declare în 30 de zile că a efectuat achiziția, pentru ca autoritatea locală să poată emite impunerea. Sunt însă cerute "o groază de hârtii" și impuse cel puțin două drumuri la diverse autorități, când primăria poate afla direct de la Oficiul de Cadastru toate datele necesare.