Un programator din Nigeria, obligat de vameșii americani să rezolve un test de specialitate pentru a-și dovedi identitatea și a fi lăsat să intre în SUA

Un programator din Nigeria, obligat de vameșii americani să rezolve un test de specialitate pentru a-și dovedi identitatea și a fi lăsat să intre în SUA
scris 1 mar 2017

Celestin Omin, un inginer programator din Nigeria care voia să intre în Statele Unite ale Americii în interes de serviciu, a fost reținut de autoritățile vamale și obligat să susțină un test prin care să demonstreze că este într-adevăr inginer, potrivit unui articol publicat pe LinkedIn.

Duminică, inginerul, în vârstă de 28 de ani, a plecat din Nigeria spre SUA, într-o călătorie de serviciu, pentru start-up-ul Andela. Această firmă pune în legătură ingineri africani cu firme de tehnologie din SUA. Startup-ul acceptă mai puțin de 1% din persoanele care se înscriu la programele sale și este finanțat, printre alții, de  fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg. În cazul de față, Omin fusese trimis de Andela să ajute starup-ul First Access din New York cu dezvoltarea unei aplicații JavaScript.

Urmărește-ne și pe Google News

După aterizarea pe aeroprtul din SUA, Omin relatează că i-au fost adresate unele întrebări din partea unui agent de frontieră, după care a fost escortat într-o cameră, unde un alt ofițer a continuat interogatoriul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

„Potrivit vizei, sunteți inginer programator. Este corect?”, l-ar fi întrebat ofițerul pe Omin, pe un ton descris de acesta ca acuzator.

Un programator din Nigeria, obligat de vameșii americani să rezolve un test de specialitate pentru a-și dovedi identitatea și a fi lăsat să intre în SUA

În urma răspunsului afirmativ, ofițerul i-ar fi înmânat inginerului o foaie și un pix, cerându-i să răspundă la mai multe întrebări din domeniul programării.

Fără a primi explicații sau îndrumări legate de întrebări, Omin spune că a răspuns la acestea pe cât de bine a putut. După 10 minute, Omin i-a înapoiat foaia completată ofițerului, însă acesta ar fi afirmat că răspunsurile sunt greșite.

“De fiecare dată când întrebam de ce mi se pun aceste întrebări, ofițerul îmi spunea să tac. Nu eram pregătit pentru așa ceva. Dacă aș fi știut ce o să se întâmple, aș fi încercat să mă pregătesc”, spune Omin, adăugând că, în acele moment, a crezut că nu va putea intra niciodată în Statele Unite .

Potrivit lui Omin, răspunsurile sale la întrebări au fost corecte, însă bănuiește că ofițerul care l-a interogat nu avea pregătirea tehnică necesară, neputând astfel înțelege răspunsurile oferite.

După mai mult timp de așteptate, în care Omin se pregătea să ia avionul înapoi spre Nigeria, ofițerul l-a anunțat, fără prea multe explicații, că este liber să plece.

 “Uite, te las să pleci, dar nu pari prea convingător pentru mine”, ar fi spus ofițerul, potrivit lui Omin.

Ulterior, Omin a aflat că autoritățile i-au permis intrarea pe teritoriul SUA după ce au sunat la Andela și First Access pentru a îi verifica identitatea. Jeremy Johnson, cofondator și CEO al Andela, spune că cea care a primit apelul și l-a apărat pe Omin a fost Christina Sass, care este, de asemenea, cofondator al startup-ului.

Anul trecut, Andela a plasat peste 100 de programatori din Africa pe poziții de ingineri programatori la companii americane din tehnologie, însă compania nu a întâlnit niciun alt caz asemănător cu cel al lui Omin.

Autoritățile vamale din SUA nu au răspuns la solicitările LinkedIn, adresate telefonic și prin e-mail, de a-și prezenta propria versiune și a comenta acest incident.

viewscnt
Afla mai multe despre
nigeria
vama
celestin omin
test
identitate
autoritati
aeroport
zuckerberg