Zeci de companii, printre care și UiPath, primul unicorn fondat de antreprenori români, listat în 2021 la bursa de la New York, sunt incluse pe o listă a firmelor care au modificat, în rapoartele anuale, obiectivele sau descrierile legate de diversitatea personalului, analiștii apreciind că schimbările evidențiază actul de echilibrare cu care se confruntă companiile în timp ce trec prin presiunea atât din partea criticilor, cât și a susținătorilor eforturilor de diversitate.
În general, companiile spun că nu își reduc programele sau obiectivele pe termen lung. Avocații și alți experți punctează însă că modificările reflectă incertitudinea cu privire la parametrii juridici ai programelor de diversitate.
Natura și gradul modificărilor variază, conform unei analize Wall Street Journal a documentelor depuse la Comisia de Valori Mobiliare și Burse. Unele companii au scurtat descrierile sau au eliminat secțiuni întregi, în timp ce altele au schimbat câteva cuvinte sau expresii pentru a reduce mențiunile despre rasă sau angajări specifice.
De exemplu, Salesforce menționa în raportul din 2022 că țintește ca 50% din forța de muncă să provină din grupuri subreprezentate și 40% dintre angajați să fie femei. Cifrele au dispărut acum, din cel mai recent raport, chiar dacă firma asigură că „angajamentul său față de egalitate este neclintit”.
WDAY își prezenta, în 2020, angajamentele de a crește reprezentarea generală a angajaților de culoare și latino în SUA cu 30% și de a dubla numărul de lideri de culoare și latino până la sfârșitul anului. Acele ținte, adăugate în documentul din 2022, lipsesc acum, din versiunea 2023.
UiPath este prezentat de sursa citată drept o companie care anterior preciza că măsurile de diversitate și incluziune sunt „o prioritate de afaceri și un imperativ moral”. Acum sunt prezentate drept „cheia pentru crearea unui mediu în care oamenii noștri se simt în siguranță să fie ei înșiși, să fie împuterniciți să-și dezvolte cariera, să fie recompensați competitiv și să fie provocați să facă cea mai bună muncă, îmbrățișând în același timp puterea automatizării”.