Temperaturile globale au susținut maxime istorice în martie, arată monitorul climatic din Europa, prelungindu-se astfel o serie extraordinară de căldură care a testat așteptările științifice, relatează AFP.
În Europa, a fost cel mai tare martie înregistrat vreodată, cu o marjă semnificativă, a declarat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice, provocând precipitații extreme pe un continent care se încălzește mai repede decât oricare altul, scrie News.ro.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
Între timp, lumea a cunoscut cel de-al doilea cel mai fierbinte martie din setul de date Copernicus, susținând o perioadă aproape neîntreruptă de temperaturi record sau aproape record, care persistă din iulie 2023.
De atunci, practic în fiecare lună a fost cu cel puțin 1,5 grade Celsius (2,7 grade Fahrenheit) mai cald decât era înainte de revoluția industrială, când omenirea a început să ardă cantități masive de cărbune, petrol și gaze.
Martie a fost cu 1,6 C (2,9 F) peste timpurile preindustriale, prelungind o anomalie atât de extremă încât oamenii de știință încă încearcă să o explice pe deplin.
„Faptul că suntem încă la 1,6C peste nivelul preindustrial este într-adevăr remarcabil”, a declarat Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu din cadrul Imperial College din Londra.
„Ne aflăm în plină criză a schimbărilor climatice provocate de om”, a declarat ea pentru AFP.
Oamenii de știință avertizează că fiecare fracțiune de grad de încălzire globală crește intensitatea și frecvența fenomenelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură, precipitațiile abundente și seceta.

Schimbările climatice nu se referă doar la creșterea temperaturilor, ci și la efectul în lanț al întregii călduri suplimentare care este reținută în atmosferă și în mări de gaze cu efect de seră precum dioxidul de carbon și metanul.
Mările mai calde înseamnă o evaporare mai mare și o umiditate mai mare în atmosferă, provocând ploi torențiale mai puternice și alimentând ciclonii cu energie, dar afectând și regimul precipitațiilor la nivel mondial.
Potrivit Copernicus, luna martie în Europa a fost cu 0,26C (0,47F) peste precedentul record de căldură pentru această lună, stabilit în 2014.