Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, afirmă că în majoritatea domeniilor legate de protecția mediului este nevoie de o acțiune comună a statelor europene, dar sunt domenii unde nu putem accepta sfaturi, referindu-se la problematica urșilor.
"Am vorbit astăzi (joi- n.r.) despre suveranitate și protecția mediului, în ce măsură putem fi suverani sau putem lua decizii ca un stat independent în domeniul protecției mediului. Cred, sincer, că în majoritatea domeniilor legate de protecția mediului nu există suveranitate. În majoritatea domeniilor este nevoie de acțiune comună, în majoritatea domeniilor suntem dependenți unii de ceilalți, indiferent dacă vorbim de emisiile de carbon, vorbim de poluarea aerului, poluarea apelor, folosirea resursei de apă. Toate aceste elemente sunt interconectate nu doar la nivel de state vecine sau continente, ci pe plan global.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De aceea majoritatea deciziilor care se iau la nivel european trebuie implementate în toate statele membre. În același timp însă, sunt câteva domenii unde nu putem accepta sfaturi de la cei care în istorie și-au demonstrat incapabilitatea de a gestiona câte o problemă. Și am amintit aici problema populației de urs.
Nu cred că este corect să primim sfaturi de la state din Uniunea Europeană care și-au exterminat populația de urs acum o sută de ani și care impun reguli noi acelor state membre care au demonstrat, istoric, că au gestionat exemplar această resursă inestimabilă și extrem de valoroasă", a declarat Tanczos Barna, citat de Agerpres.
El a adăugat că, în istoria recentă, România a demonstrat "inclusiv prin vânătoare" că poate gestiona rațional populația de urs, în așa fel încât să nu fie pusă în pericol viața umană, să nu genereze pagube exagerate, dar să aibă, în același timp, cea mai valoroasă populație de urs sau de lup, atât din punct de vedere genetic, cât și ca număr de exemplare.
Tanczos Barna a participat la Băile Tușnad la o dezbatere cu tema "Două decenii de criză - suveranitate și spațiu de manevră economică în noul context mondial".
La discuție a participat și ministrul Agriculturii din Ungaria, Nagy István, care a vorbit de criza alimentară care se prefigurează și a criticat politica dusă de Bruxelles, "care este bună pe timp de pace, dar nu pe timp de război", pledând pentru ca fiecare țară să aibă propria politică agrară.
Președintele Iohannis a trimis spre reexaminare în Parlament legea de aprobare a Ordonanței de Urgență nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenție împotriva urșilor în intravilanul localităților. Principala problemă: în Parlament a fost extinsă aria de aplicare a măsurilor de intervenție și în afara localităților fără proceduri clare și circumstanțieri, fapt ce poate duce la abuzuri.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Guvernul anunță restricții la utilizarea apei potabile: Chiar dacă ne pare rău pentru roșiiPreședinția amintește că 'în scopul permiterii unor intervenții imediate pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora și prin raportare la legislația europeană a fost adoptată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 81/2021, ale cărei prevederi se aplică numai în intravilanul localităților', dar subliniază că în Parlament s-au adus modificări care pot duce la abuzuri.
CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produsPrincipalele probleme semnalate de Președinției:
extinderea ariei de aplicare a măsurilor de intervenție în extravilanul localităților, fără proceduri clare
instituirea unei noi definiții a stării de necesitate pentru împușcarea unui urs, diferită de cea reglementată prin norma generală prevăzută la art. 20 alin. (2) Cod penal, însă cu o sferă distinctă de aplicare și cu un conținut mai larg.
La finele anului trecut, Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, a modificat ordonanța de urgență, adoptată de Guvern în luna iulie, astfel încât îndepărtarea, tranchilizarea, relocarea sau, ca ultimă soluție, împușcarea sau eutanasierea carnivorelor mari să poată fi efectuată nu doar în intravilanul localităților, ci oriunde decid autoritățile locale.
De ce este important: La momentul adoptării ordonanței, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări că actul normativ va reglementa doar intervenții în situații care pun în pericol siguranța și securitatea cetățenilor și a bunurilor acestora și doar în intravilan.
CITEȘTE ȘI 4 aspecte importante de luat în considerare atunci când alegeți un ERP pentru hoteluri și restauranteAcum, reprezentanții UDMR au fost ce care au promovat și și-au asumat propunerile pentru noile prevederi, susținând că se înregistrează un pericol de supra-populare a urșilor, care ”terorizează” cetățenii din anumite județe, distrug culturile agricole și atacă animalele domestice.
Astfel, prin amendamentele propuse de UDMR și adoptate a fost eliminată de peste tot din ordonanță sintagma ”în intravilanul localităților”, fără a fi înlocuită cu un text care să specifice locul de intervenție asupra urșilor.
”Majoritatea atacurilor asupra persoanelor și bunurilor acestora au loc în extravilanul localităților, gospodăriile situate în aceste zone sunt cele mai expuse, astfel că extinderea zonei la extravilan este imperios necesară în vederea creării cadrului legislativ adecvat pentru ocrotirea valorilor esențiale vizate de ordonanță”, susțin autorii amendamentelor, deși textul modificat al ordonanței nu specifică unde anume pot fi efectuate intervențiile prevăzute de ordonanță, respectiv în intravilan și/sau extravilan.
Modificările au fost susținute de toate partidele parlamentare, cu excepția AUR, care a reclamat eliminarea intervenției exclusiv în intravilan.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Judecătorul Cristi Dănileț, exclus din magistratură pentru filmulețe pe TikTokConform noilor modificări, intervenția imediată asupra exemplarelor de urs - nu doar în intravilanul localităților - se va efectua gradual prin următoarele metode:
a) îndepărtarea prin diverse mijloace;
b) tranchilizare și relocare;
c) extragere prin eutanasiere sau împușcare.
În cazul intervenției prin metodele de tranchilizare-relocare, precum și extragere prin eutanasiere și/sau împușcare, nu este necesară eliberarea prealabilă a autorizației de recoltare/capturare.
CITEȘTE ȘI Kelemen Hunor: Coca Cola are un profit foarte mic în România, comparativ cu alte țări. Optimizarea fiscală scoate banii din țară. ANAF lasă în pace firmele mari cu profit micDecizia privind alegerea uneia din metodele prevăzute este luată prin votul majorității echipei de intervenție, din care fac parte:
a) primarul/viceprimarul unității administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul, desemnat în comitetul local de situații de urgență;
b) personal al unităţilor şi/sau subunităţilor specializate de jandarmi competente teritorial, aflat în serviciu în zona unde a fost semnalată prezența exemplarului de urs;
c) personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului, persoana juridică română care a fost licenţiată în condiţiile legii şi căreia i se atribuie în gestiune fauna de interes cinegetic din cuprinsul unui fond de vânătoare, având încheiat contract de permanență cu unitatea administrativ-teritorială pentru asigurarea serviciilor de specialitate;
d) medicul veterinar împuternicit.
Conducătorul echipei de intervenție este primarul/viceprimarul unităţii administrativ-teritoriale pe raza căreia s-a produs evenimentul.
CITEȘTE ȘI Marile lanțuri de magazine au plătit anul trecut impozit de 384 milioane de lei, la afaceri de aproape 55 miliarde leiÎn cazul în care exemplarul îndepărtat prin alungare revine în mod repetat, echipa de intervenție procedează la intervenţia prin tranchilizare si relocarea acestuia. Tranchilizarea este efectuată de către medicul veterinar împuternicit, cu sprijinul personalului tehnic de specialitate.
Marcarea şi monitorizarea exemplarelor tranchilizate şi relocate se realizează prin montarea unor colare GPS. Montarea colarelor se face în limita bugetului și a stocurilor prevăzute în acest sens la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.
Extragerea ursului prin eutanasiere sau împușcare se face în următoarele situații:
a) dacă intervențiile prin metoda îndepărtării și tranchilizării/relocării nu dau rezultate;
b) dacă siguranţa şi securitatea cetăţenilor sau a bunurilor de orice fel aparţinând acestora sunt puse in pericol;
c) dacă siguranţa şi securitatea membrilor echipei de intervenţie sunt puse în pericol;
d) în cazul în care exemplarul în cauză este rănit în cursul acțiunii de intervenție și nu sunt identificate alte soluții;
e) dacă exemplarul în cauză este prins într-o capcană neautorizată și nu sunt identificate alte soluții;
f) dacă exemplarul în cauză prezintă răni incompatibile cu viața.
CITEȘTE ȘI LEGE Firmele care încalcă repetat restricțiile anti-Covid pot fi închise temporar de acum înainteTranchilizarea și eutanasierea vor fi efectuate de medicul veterinar împuternicit, cu ajutorul echipei de intervenție. Arma de vânătoare poate fi folosită exclusiv de personalul tehnic de specialitate angajat al Gestionarului sau de către personalul Gărzii forestiere.
În cazul exemplarelor de sex feminin, intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării; în cazul extragerii prin împușcare a unui exemplar de sex feminin cu pui, puii vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate.
Costurile de întreținere a puilor de urs relocaţi după intervenţia din zonele locuite sunt suportate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.
CITEȘTE ȘI Primăria Capitalei nu mai avizează complexe imobiliare mari, fără drum de acces și școli. Trebuie demolate 20 de blocuriDeputații au stabilit, în plus, că ”durata maximă a intervenției este de 24 de ore”. Dacă în acest timp nu se realizează obiectivele intervenției în totalitate, activitatea se va închide prin completarea și semnarea raportului de eveniment.