Suspiciuni de fraudă la Castelul Peleș, cu revânzarea unor bilete de intrare. Ministrul trimite Corpul de control

Suspiciuni de fraudă la Castelul Peleș, cu revânzarea unor bilete de intrare. Ministrul trimite Corpul de control
scris duminică, 19:41

Scandal la Muzeul Peleș - Ministerul Culturii va trimite Corpul de Control pentru a verifica dacă există o rețea a angajaților care s-ar ocupa cu revânzarea biletelor de intrare.

„Acuzații de o asemenea gravitate trebuie verificate de îndată, iar dacă acestea se confirmă, vom lua măsuri fără întârziere. Am dispus deja transmiterea Corpului de Control la Muzeul Național Peleș și așteptăm raportul acestuia, urmând ca, în baza lui, să putem lua deciziile care se impun”, a afirmat Raluca Turcan pentru Libertatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Zăpada provoacă primele probleme - Transalpina va fi închisă parțial CITEȘTE ȘI Zăpada provoacă primele probleme - Transalpina va fi închisă parțial
Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro Orașul meu
28 noiembrie - Profit Financial.forum

Până la 31 octombrie 2024, muzeul a încasat 14,5 milioane de lei din vânzarea biletelor și 2,2 milioane de lei din comercializarea suvenirurilor. Adică un total de aproximativ 17 milioane de lei, ceea ce înseamnă 3,4 milioane de euro.

Cum ar funcționa frauda în interiorul Muzeului Peleș

Potrivit sursei citate, ar fi două metode de fraudă.

Prima se referă la unele grupuri mari de turiști. În acest caz, ghidul achiziționează biletele pentru accesul în muzeul Peleș. După intrarea vizitatorilor, biletele nu ar fi însă aruncate, ci revândute altor grupuri. Veniturile din aceste revânzări nu mai ajung la muzeu, ci ar fi împărțite între membrii rețelei care se ocupă de această activitate.

VIDEO Inundații în Spania - Când dezinformarea agravează catastrofa CITEȘTE ȘI VIDEO Inundații în Spania - Când dezinformarea agravează catastrofa

A doua metodă ar implica un angajat al muzeului care atrage turiștii de pe aleile Peleșului cu promisiunea unui acces rapid și evitarea cozilor. Angajatul strânge banii, apoi merge la casa de bilete și cumpără bilete cu reducere pentru studenți, deși turiștii au plătit pentru bilete întregi. Diferența de preț dintre biletele de studenți și cele pentru adulți este împărțită între membrii rețelei, mai este arătat.

Mircea Hortopan, directorul de patrimoniu al muzeului Peleș, a spus că au existat suspiciuni cu privire la „mici ciupeli” din revânzarea de bilete, dar care s-au finalizat cu dosare penale. În plus, arată acesta, în prezent astfel de furt ar fi mai greu de implementat, având în vedere că, de aproape doi ani, biletele se pot cumpăra și online.

„Au fost suspiciuni, am avut și eu suspiciuni la un moment dat, dar la ora asta, 20% din sumele încasate pe bilete sunt fizice, cumpărate de la casa de bilete, iar 80% sunt cumpărate cu POS și online. Deja cash-ul nostru aproape că nu mai există. Asta cu biletele o știu, am mai auzit-o și eu, au mai fost tot felul de reclamații, a mai fost poliția”.

Potrivit acestuia, poliția a venit și la casa de bilete, „dar s-ar putea să se mai facă niște mici ciupeli”, mai relatează sursa citată.

viewscnt
Afla mai multe despre
peles
bilete