Un studiu despre percepția cetățenilor asupra nivelului de curățenie din orașele și cartierele în care locuiesc a relevat că Brașov, Oradea și Sfântul Gheorghe sunt considerate cele mai curate orașe din România, urmate de Cluj-Napoca, Slobozia, Miercurea Ciuc, Pitești, Târgu-Jiu, Drobeta Turnu-Serverin și Târgu Mureș. Capitala ocupă poziția 23 în clasamentul național general.
Ultimele locuri sunt ocupate de orașele Reșița, Călărași și Brăila. Printre orașele ce au primit cele mai slabe notări din partea locuitorilor lor la capitolul curățenie se mai numără și Satu Mare, Focșani, Galați și Alexandria, Zalău, Suceava și Bacău, arată studiul realizat de Storia.ro.
La nivel de regiuni istorice, Transilvania a fost desemnată de 42.969 de români ca fiind zona cu cel mai ridicat nivel al curățeniei, pe când Moldova ocupă ultima poziție.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cartierele desemnate de români ca fiind cele mai curate sunt din Brașov, cu Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic ocupând primele trei poziții. Topul este completat de cartierele Gruia și Grigorescu (Cluj-Napoca), Aviației și Nicolae Grigorescu (București), Andrei Mureșanu (Cluj-Napoca) și Pajura (București).
La polul opus, zona cu cel mai scăzut nivel de curățenie este Florești din Cluj-Napoca. Topul continuă cu Moldoveni (Călărași), 3 Insule (Arad), Calea Caransebeșului (Reșița) și Ferentari (București). Breștei (Craiova), Bereasca (Ploiești) și CET (Constanța) se numără și ele printre zonele urbane desemnate de locuitori ca având un nivel scăzut al curațeniei.
București, la mijlocul clasamentului
Conform percepției cetățenilor din Capitală, București ocupă poziția 23 în topul orașelor din România la capitolul curățenie. Peste 35.000 de bucureșteni și-au evaluat cartierele în care locuiesc, primele poziții din punct de vedere al nivelului de curățenie fiind reprezentate de Aviației, Nicolae Grigorescu și Pajura. Cartierele Titan, Dămăroaia, Domenii, Băneasa și București Noi sunt și ele în top zece printre cele mai curate cartiere din Capitală.
Printre cartierele de la coada clasamentului se numără Ferentari, Sălaj, Rahova și Gara de Nord. Ghencea, Drumul Taberei, Moșilor sau Crângași sunt o parte dintre cartierele ce se regăsesc la jumătatea clasamentului realizat de locuitorii Capitalei.
Pentru orașul Cluj-Napoca, cartierele desemnate de locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Gruia, Grigorescu și Andrei Mureșanu. Florești, Aeroport și Gară se regăsesc la coada clasamentului.
CITEȘTE ȘI Fostul președinte FRF Mircea Sandu și alte trei persoane, urmărite penal pentru delapidare și spălare de baniConstănțenii găsesc cartierele Poarta 6, Faleza Nord și Dacia ca fiind cele mai curate, pe când CET, Aurel Vlaicu și Balada ocupă ultimele poziții.
Pentru cei peste 7.000 de brașoveni care și-au evaluat cartierul în care locuiesc, Avantgarden, Răcădău și Centrul Civic au primit cele mai mari note la capitolul curățenie. La polul opus, cartierele desemnate de locuitori ca având cel mai scăzut nivel de curățenie sunt Stupini, Aurel Vlaicu și 13 Decembrie.
În Oradea, cartierele votate de către locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Iosia și Dacia. Pe ultimele poziții se clasează Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului.
Reșițenii au notat cartierele Centrul Civic și Lunca ca fiind cele mai curate, iar Calea Caransebeșului și Govandari sunt la coada clasamentului.
Pentru locuitorii orașului Călărași, cartierele din fruntea topului sunt Centrul Vechi și Orizont. Pe ultimele poziții se află cartierele 2 Moldoveni și Mircea Vodă.
Peste 3.000 de brăileni au notat cartierele Călărași 4, Bariera și zona Călărași ca fiind cele mai curate din oraș. Zonele cu cel mai scăzut grad al curățeniei sunt Brăilița, Viziru 3 și Chercea.
Locuitorii din orașul Sfântul Gheorghe au notat cartierele Simeria și Semicentral cu cele mai ridicate note la capitolul curățenie, în timp ces Gării ocupă ultima poziție.