Studiu: Numărul românilor emigrați și care spun într-un chestionar că vor să revină în țară a scăzut

Studiu: Numărul românilor emigrați și care spun într-un chestionar că vor să revină în țară a scăzut
scris 20 aug 2019

Numărul românilor emigrați și care spun într-un chestionar că vor să revină în țară a scăzut în ultimii doi ani, de la 57% la 47% dintre respondenți, principalele motive fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea.

Concluzia rezultă dintr-un studiu despre diaspora românească derulat în iulie - august 2019 de către agenția de cercetare Open-I Research la cererea RePatriot - Romanian Business Leaders și completat online de 1.810 români emigrați în țări precum Spania, Italia, Marea Britanie, Irlanda, Germania, SUA, Franța, Canada, Austria, Norvegia, Belgia.

Urmărește-ne și pe Google News

Concluzia rezultată din răspunsurile acestora este că dacă, în 2017, 57% din respondenți aveau intenția de a reveni în țară, acum doar 47% dintre aceștia mai răspund afirmativ.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

 

La polul opus, 53% dintre respondenți declară că nu vor să se mai întoarcă în România, principalele motive fiind corupția, viața politică actuală și mentalitatea. “Dintre românii care nu vor să se întoarcă în țară, 83% declară că principalul motiv este corupția și 72% viața politică actuală. Dacă aceste probleme s-ar ameliora, împreună cu îmbunătățirea sistemului sanitar, sistemul educațional și reducerea birocrației, aceștia ar lua în considerare repatrierea“, spune Adina Nica, Managing Director Open-I Research.

“Pentru România, diaspora este o comoara și ea trebuie tratată ca atare. Principalul lucru pe care românii și mai ales conducătorii săi trebuie să-l arate diasporei este respectul. Acest respect poate fi dovedit în diferite momente, care sunt importante pentru diaspora: momentul votului, momentul în care revine diaspora temporar acasă (vacanța), momentul în care diaspora revine pentru totdeauna, momentul recunoașterii diplomelor din străinate sau momentul recăpătării cetățeniei române, dacă au renunțat la ea și o doresc înapoi", a declarat Dragoș Anastasiu - fondator al Eurolines și membru în consiliul consultativ al Romanian Business Leaders.

CONFIRMARE Dertour, turoperatorul nr. 2 din Germania, cumpără o afacere a lui Dragoș Anastasiu CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Dertour, turoperatorul nr. 2 din Germania, cumpără o afacere a lui Dragoș Anastasiu

Echipa RePatriot cere autorităților române simplificarea drastică a tuturor interacțiunilor necesare în astfel de momente. Astfel, recăpătarea cetățeniei române ar trebui să se poată face printr-o simplă cerere și să nu dureze mai mult de 30 de zile. Solicitarea a nenumărate acte, pe care statul român le deține oricum (certificat de naștere, de căsătorie, renunțarea la cetățenie) reprezintă acte birocratice inutile și nerelevante, în opinia reprezentanților RePatriot. "În ceea ce privește organizarea poliției de frontieră în momentele cunoscute de vacanță, în care romanii se întorc în țară, ar putea avea ca obiectiv principal, acum în era tehnologiei,  ca nicio persoana să nu petreacă mai mult de 15 minute la granița României", au mai spus reprezentanții RePatriot.

RePatriot este o comunitate construită ca o platformă de inspirație, acțiune, consiliere și informație care își propune să faciliteze accesul românilor din străinătate la oportunitățile din țară. RePatriot este un proiect al Romanian Business Leaders lansat în anul 2015.

Fundația Romanian Business Leaders este o comunitate de antreprenori, manageri și profesioniști români din diverse domenii

viewscnt
Afla mai multe despre
diaspora
intoarcere
romani
repatriot