Aproape 130.000 de angajatori au trimis salariații în șomaj tehnic în perioada stării de urgență, iar statul a trebuit să plătească 1,38 miliarde de lei pentru plata indemnizațiilor celor 1.118.865 de angajați în această situație. Alte 384 milioane de lei au fost alocați, din banii strânși la buget, pentru a acorda indemnizații de sprijin Covid pentu PFA, avocați, profesi liberale.
"Măsurile propuse și implementate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale în perioada stării de urgență au vizat 1.295.873 beneficiari și însumează plăți de peste 1,78 miliarde de lei făcute sub formă de indemnizație de șomaj tehnic sau pentru prelungirea indemnizației de creștere copil ori a indemnizațiilor de încadrare în grad de handicap", arată Ministerul Muncii.
Cele mai multe fonduri alocate prin MMPS au fost plătite prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANFOM), care a asigurat acordarea indemnizațiilor pentru șomaj tehnic.
CITEȘTE ȘI Ministrul de Finanțe: Nu va fi austeritate, așa cum a fost definită ea în 2010, nici nu se pune problema de tăieri de salarii sau alte deciziiPerioada de acordare a șomajului tehnic a fost prelungită până la 1 iunie (în aceleași condiții), cu posibilitatea menținerii măsurii după 1 iunie în domeniile în care se vor menține restricțiile.
De asemenea, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a făcut plăți în valoare totală de 405.251.109 lei, din care 384.186.249 pentru acordarea indemnizației de sprijin COVID-19, potrivit OUG nr.30/2020, pentru PFA, avocați, persoane fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, avocați, structuri sportive etc. În total, ANPIS a plătit 143.698 de astfel de indemnizații.
Tot prin ANPIS s-au făcut plăți în valoare de aproape 8,6 milioane de lei pentru 4.044 de beneficiari cărora li s-a prelungit indemnizația pentru creștere a copilului și de 12.467.316 lei pentru 29.266 de beneficiari cărora li s-au prelungit în starea de urgență certificatele de încadrare în grad de handicap.
MMPS a reglementat în această perioadă proceduri de depunere electronică, pentru ca beneficiarii de drepturi sociale să evite drumuri pentru depunerea documentelor.