După o etapă în care gunoaiele au rămas necolectate la marginea drumurilor din sectorul 1 al Capitalei, operatorul de salubritate Romprest a anunțat că reia preluarea deșeurilor cu posibilitatea de recuperare în 36 de ore. Anterior activitatea fusese suspendată după ce stațiile de sortare au refuzat primirea gunoialelor din această zonă administrativă în urma neplății facturilor de către Primăria Sectorului 1.
Compania Romprest a anunțat că va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru golirea autospecialelor încărcate cu deșeuri în stațiile de sortare aparținând altor trei companii partenere. „Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la stația de sortare, să intre în program de colectare a deșeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la stațiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis firma de salubritate, preluată de News.ro.
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand spune că va depune plângeri penale pentru infracțiunea de șantaj acționarilor Romprest și va cere ridicarea licenței. De asemenea, va cere rezilierea contractului cu această companie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Reluarea colectărilor a fost poisibilă după ce 3 firme partenere ale Romprest, 3R Green SRL, Rom Waste Solution SA si Iridex Group SRL, au comunicat sâmbătă că vor permite accesul în stația de sortare, în limita capacităților lor, al autospecialelor încărcate cu deșeurile colectate din sectorul 1, urmând ca diferendul financiar să își găsească o rezolvare amiabila, instituțională, în cursul săptămânii viitoare.
Oficialii Romprest susțin că „prin acordul comun al operatorilor de salubritate autorizați, această situație de blocaj a fost dezamorsată”, menționând că așteaptă ca „autoritățile abilitate să își asume responsabilitățile care le revin și să asigure funcționarea acestui serviciu public care se prestează în regim de continuitate, prin finanțarea și asigurarea unui cadru contractual și legal predictibil”. Ei fac apel la populație și la Poliția locală pentru ca acestea să-i sprijine pe angajații de la salubritate în demersul de a reintra în regim normal de colectare.
Primarul Clotilde Armand a calificat drept șantaj refuzul de ridicare a deșeurior din zilele precedente și a anunțat acțiuni în instanță. “Legea spune foarte clar că ESTE INTERZIS să întrerupă serviciul de salubrizare și administratorilor companiei le-a fost frică să mai continue cu șantajul. Dar lucrurile nu vor rămâne așa. Toți cei care și-au permis această situație vor răspunde în Justiție pentru că au pus în pericol sănătatea populației din Sectorul 1”, a scris pe Facebook Clotilde Armand.
Din perspectiva Romprest, criza gunoielor este provocată de incidentele de neplată ale Primăriei Sectorului 1. ”Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, și plata discreționara a prestațiilor, respectiv jumătate din prestația lunară a activităților de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestațiilor din anul 2020 și 24 milioane aferente prestațiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestațiile din anul 2020 înregistrează depășiri ale termenelor de scadență de peste 200 de zile”, afirmă compania.
Romprest anunță că e pregătită să recupereze în 36 de ore restanțele privind ridicarea gunoiului și cere Primăriei Sectorului 1 să indice locul în care autgunoierele să descarce deșeurile „pentru a reintra în program normal de colectare”.