Persoanele care produc zgomote ce depășesc un anumit nivel de presiune acustică perceput în interiorul locuințelor sau al instituțiilor publice vor risca amenzi de până la 1.500 de lei, potrivit unui proiect de lege inițiat de USR și aprobat de Senat. Sancțiunile se aplică pentru depășirea anumitor niveluri ale zgomotului atât în timpul orelor de liniște, cât și în afara acestora, putând fi constatate nu doar de către polițiști, ci și de către primar, împuterniciții acestuia sau ofițeri.
Pe acest proiect de lege, Guvernul a emis un punct de vedere negativ, afirmând că "modalitatea de calcul al nivelului de presiune acustică este nepotrivită, în contextul în care la apariția organelor de ordine publică solicitate prin apelul 112 astfel de activități încetează", scrie News.ro.
Proiectul prevede că se constituie contravenție "tulburarea fără drept a liniștii persoanelor din locuințe sau din alte imobile cu funcțiuni echivalente locuirii, între orele 7.00-14.00 și 16.00-23.00 de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 35 db, măsurat în interiorul locuinței sau al imobilului persoanei vătămate, în cameră indicată de această, cu ferestrele închise, că urmare a producerii de zgomote, larmă, strigăte, țipete ori alte manifestări similare sau a folosirii oricărui apărat, obiect ori instrument muzical".
Tot contravenție va fi și depășirea nivelului de presiune acustică de 30 dB în locuințe între orele 14.00 - 16.00 și 23.00 - 7.00, masurat în condiții similare.
CITEȘTE ȘI Universal Studios a venit din nou la București pentru o întâlnire cu ministrul Culturii: revigorarea industriei românești de film, prin aducerea studiourilor de producție hollywoodiene, dar cu sprijin guvernamental Atunci când măsurarea zgomotului nu se poate realiza din cauze ce țin de caracteristicile mijlocului tehnic, ale procedurii de măsurare sau de natura zgomotului produs, constatarea contravențiilor se va face pe baza propriilor simțuri ale agentului constatator, se arată în unul dintre amendamentele proiectului adoptat.
Astfel, pentru încălcarea acestor dispoziții, se vor da amenzi de până la 1.500 de lei și există posibilitatea majorării cu jumătate a limitelor amenzilor în cazul repetării contravențiilor.
Propunerea legislativă amendată încadrează tot la contravenții "tulburarea fără drept a activităților desfășurate în clădirile în care funcționează instituții de învățămant, spitale sau alte centre de îngrijire medicală, instanțe de judecată, alte autoritățati publice centrale sau locale, instituții publice, regii autonome, societăți reglementate de Legea societăților 31/1990, lăcașe de cult, partide sau alte formațiuni politice, organizații guvernamentale ori neguvernamentale, ambasade sau reprezentanțe ale altor state ori ale organizațiilor internaționale de pe teritoriul României, în timpul de funcționare, dacă acesta se încadrează între 7.00 - 23.00, de către orice persoană, prin depășirea nivelului de presiune acustică de 45 dB". Pentru intervalul orar 23.00 - 7.00, nivelul stabilit este de 35 dB.
Contravențiile referitoare la tulburarea prin zgomot a liniștii publice pot fi constatate nu doar de către ofițerii sau agenții de poliție, ci și de către primar, împuterniciții acestuia, ofițerii, maițtrii militari și subofițerii din Jandarmerie, polițiștii de frontieră.
Forul decizional este Camera Deputaților.
Un proiect de lege adoptat de Guvern pe 22 februarie prevede că organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locatarilor dintr-un bloc sau săvârșirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, de natură să tulbure ordinea și liniștea publică sau să provoace indignarea cetățenilor vor fi sancționate cu amenzi mai mari, în mod special dacă se repetă în decurs de 24 de ore, sau chiar cu muncă în folosul comunității. Amenda pentru refuzul legitimării în fața polițistului va fi totodată majorată consistent.