România, sub arșiță - Apă cu rația în peste 200 de localități din 17 județe. Zone cu fântâni secate parțial. Scădere a randamentului culturilor. Ședință de urgență la Guvern

România, sub arșiță - Apă cu rația în peste 200 de localități din 17 județe. Zone cu fântâni secate parțial. Scădere a randamentului culturilor. Ședință de urgență la Guvern
scris 19 iul 2022

Furnizarea apei este restricționată în peste 200 de localități din 17 județe, din cauza secetei, conform Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), care spune că rezerva de apă este în scădere, dar suficientă pentru toți beneficiarii care se alimentează centralizat din sursa de apă de suprafață.

Reprezentanții Comisiei Europene au avertizat că jumătate din teritoriul Uniunii Europene este expus riscului de secetă, iar România, alături de Franța, Spania, Portugalia și Italia, se va confrunta cu o scădere a randamentului culturilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Problemele din aeroporturi îi direcționează pe călătorii de business spre trenuri CITEȘTE ȘI Problemele din aeroporturi îi direcționează pe călătorii de business spre trenuri
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Conform Administrației Naționale ”Apele Române”, la această oră volumele de apă din principalele lacuri de acumulare asigură necesarul de apă brut pentru toți beneficiarii care se alimentează în regim centralizat din sursa de apă de suprafață. În principalele 40 de lacuri, este disponibil astăzi un volum de apă de 3,35 miliarde de mc de apă, iar coeficientul de umplere este de 77,36%, în scădere față de perioada anterioară.

Având în vedere prognoza INHGA cu privire la evoluția debitelor Dunării și a râurilor interioare pentru luna iulie, debitele Dunării în secțiunea Baziaș vor ajunge până la valoarea de 2150 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii iulie (5350 mc/s) și cu un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României. Pe toată perioada intervalului de prognoză, pe tot sectorul aval de Porțile de Fier, debitele vor fi în scădere, spune Administrația Națională „Apele Române”.

Stolojan: Sistemul în care cei care astăzi muncesc plătesc o contribuție din care se plătește pensia nu mai e viabil în România/ Trebuie trecut la sistemul în care fiecare are propriul fond de pensii/ Pensiile speciale – nemernicia politicienilor CITEȘTE ȘI Stolojan: Sistemul în care cei care astăzi muncesc plătesc o contribuție din care se plătește pensia nu mai e viabil în România/ Trebuie trecut la sistemul în care fiecare are propriul fond de pensii/ Pensiile speciale – nemernicia politicienilor

Instituția estimează că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 principale lacuri de acumulare cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrii și producția de energie electrică pentru Sistemul Energetic Național va menține un coeficient de umplere de peste 70%. În acest moment, pentru Centrala Nucleară (CNE) Cernavodă există o rezervă de nivel de cca 80 (cm) suficientă pentru funcționarea CNE.

345 de localități din 11 județe cu fântâni secate parțial

Conform Administrației Naționale „Apele Române” situația alimentării cu apă la această oră este următoarea:

În ceea ce privește situația alimentărilor cu apă în regim centralizat (aparținând operatorilor de apă-canal), 214 localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Suceava, Neamț, Bacău, Vrancea, Sibiu, Hunedoara, Ilfov, Argeș, Giurgiu, Dâmbovița, Ialomița, Dolj și Bihor (17 județe) funcționează în regim restricționat.

INFOGRAFICE În România, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa. Românii pot cumpăra însă mult mai puțin decât în urmă cu un an CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE În România, prețul benzinei este unul dintre cele mai mici din Europa. Românii pot cumpăra însă mult mai puțin decât în urmă cu un an

Restricțiile au fost impuse de operatorul de apă în scopul refacerii rezervei, deoarece consumul a crescut foarte mult și apa din sursă nu mai ajunge să umple rezervoarele de înmagazinare.

Aceeași situație, de creștere a consumului prin utilizarea apei din rețea pentru udarea terenurilor agricole, a condus la instituirea restricțiilor în localitățile din județele sus-menționate.

În ceea ce privește sistemele de alimentare cu apă centralizate din județele Bacău, Neamț și Vrancea, acestea au sursă de apă subterană din foraje sau drenuri, iar restricțiile sunt determinate de creșterea consumului de apă pentru irigații, precizează ANAR.

În 345 de localități din județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați, Bacău, Suceava, Vrancea, Olt, Gorj, Hunedoara, Sălaj (11 județe) sunt fântâni secate parțial, unde autoritățile locale și Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență iau măsuri de transport a necesarului de apă sau măsuri de denisipare/decolmatare a puțurilor.

Din cele 80 de secțiuni de monitorizare a secetei hidrologice, la 19 sectiuni s-au înregistrat debite sub cel minim necesar pentru satisfacerea cerințelor sub aspect cantitativ, în bazinele Someș-Tisa, Banat, Olt și în special în bazinul hidrografic Siret și Prut-Bârlad. În afara secțiunilor de monitorizare a secetei, în secțiunile a 20 stații hidrometrice din râuri, sunt secate (Somes-Tisa 4, Crisuri 8, Siret 2, Prut 6), mai spune instituția.

Premierul Nicolae Ciucă a convocat, astăzi, la Palatul Victoria, prima ședință a Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură. Comitetul, constituit din reprezentanți ai mai multor ministere, a analizat efectele produse de schimbările climatice în agricultură, inclusiv a celor produse de seceta pedologică.

„Este necesar să intervenim rapid, cu toate resursele pe care le avem, naționale și europene, pentru a proteja agricultura noastră și fermierii români. Vom continua să investim și să modernizăm agricultura, pentru a micșora dependența de situația meteorologică. Punerea în funcțiune a sistemelor de irigații este principala noastră prioritate. Toată rețeaua de canale magistrale ale statului trebuie revitalizată și extinsă, pentru a putea aduce apa și în sectoarele secundare ale fermierilor. Măsurile pe care le vom implementa pe ariile afectate de secetă se vor baza pe propunerile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, iar toate ministerele de linie și autoritățile responsabile vor contribui la combaterea efectelor generate de această secetă care afectează deja o mare parte din Europa", a declarat premierul Nicolae Ciucă, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.

Printre măsurile cu perspectivă imediată evaluate la nivelul Comitetului se numără asigurarea la timp a subvențiilor și fondurilor alocate din bugetul Uniunii Europene și de la bugetul de stat pentru desfășurarea în bune condiții a lucrărilor agricole, dar și pentru realizarea obiectivelor de investiții destinate reducerii consumului de energie.

Totodată, vor fi alocate fondurile necesare pentru  executarea lucrărilor de reabilitare și investiții în sistemul de irigații, pentru a putea menține astfel în funcțiune sistemul și a crește capacitatea acestuia de irigare; s-a propus, de asemenea, folosirea tuturor resurselor de apă pentru irigarea culturilor, conform sursei citate.

A doua parte a setului de măsuri discutate în cadrul Comitetului interministerial vizează soluțiile necesare de sprijin pentru recoltarea, transportul, depozitarea și valorificarea produselor agricole, inclusiv prin asigurarea materiei prime și a condițiilor de funcționare în zootehnie și în unitățile de prelucrare/procesare și aprovizionare a populației cu produse agro-alimentare. Ca obiectiv pe termen scurt și mediu, Comitetul își propune să implementeze măsurile necesare pentru creșterea capacității de industrializare a producției agricole primare și valorificarea acesteia și sprijină fermierii în vederea pregătirii și desfășurării campaniei agricole din toamnă.

Din cadrul Comitetului interministerial pentru gestionarea efectelor produse de schimbările climatice în agricultură fac parte reprezentanți la nivel de secretar de stat din: Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale; Ministerul Finanțelor; Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor; Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene; Ministerul Energiei; Ministerul Economiei; Ministerul Transporturilor și Infrastructurii; Ministerul Muncii și Solidarității Sociale; Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Conducerea Comitetului este asigurată de ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

viewscnt
Afla mai multe despre
seceta
culturi
apa