Rafila - Cum explică de ce unii oameni se simt mai rău la gripă decât la COVID

Rafila - Cum explică de ce unii oameni se simt mai rău la gripă decât la COVID

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 5 feb 2023

Vaccinarea antigripală este "totuși" redusă în România, iar pentru a stopa o epidemie și mai ales consecințele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui vaccinate "cam 3,5 milioane" de persoane, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Totodată, acesta a spus că imunitatea colectivă este scăzută, pentru că măsurile pentru COVID ne-au protejat și de gripă, iar circulația virusurilor gripale a fost mult mai redusă.

Urmărește-ne și pe Google News
VIDEO Un balon \ CITEȘTE ȘI VIDEO Un balon "spion" chinezesc, doborât deasupra Oceanului Atlantic de către SUA. Reacție dură a Chinei

"La gripă, pentru că am avut doi ani de pauză, am avut măsurile pentru COVID. Acestea ne-au protejat și de gripă și circulația virusurilor gripale a fost mult mai redusă în ultimii doi ani, inclusiv în emisfera sudică. În momentul de față, circulația virusurilor gripale a găsit o populație care nu se mai întâlnise de vreo doi ani cu aceste virusuri, deci imunitatea colectivă generată de trecerea prin boală era scăzută - la gripă nu este imunitate de lungă durată -, iar vaccinarea în România este totuși redusă.

Am vaccinat și anul trecut și anul acesta cu 1,5 milioane de doze, cam ăsta a fost nivelul de acceptabilitate. Ca să putem, de exemplu, să stopăm o epidemie, și mai ales consecințele asupra persoanelor vârstnice, ar trebui să vaccinăm în România cam 3,5 milioane de persoane (...), deci cel puțin dublu. Acum doi ani s-a cumpărat o cantitate de 2,5 milioane de doze de vaccin și nu s-au folosit decât 1,5 milioane - vorbim de vaccinul antigripal", a precizat Rafila, la Prima News TV.

Wizz Air taie noi curse din România CITEȘTE ȘI Wizz Air taie noi curse din România

Ministrul a explicat și motivul pentru care bolnavii de gripă se simt mult mai rău decât cei care au COVID.

"Între timp, infecția cu coronavirus, din punct de vedere al simptomatologiei, s-a schimbat într-un mod favorabil. Formele produse de tulpina Omicron, chiar de aceste subvariante care sunt circulate în momentul de față, în general, sunt forme ușoare și vedem lucrul ăsta (,..). În spitale avem foarte puține persoane internate, iar la terapie intensivă avem în jur de 30, la nivel național. E clar că, odată cu creșterea transmisibilității noului coronavirs, a scăzut foarte mult patogenitatea și a devenit o viroză banală", a punctat acesta.

VIDEO Ford se întoarce în Formula 1, după mai mult de 20 de ani CITEȘTE ȘI VIDEO Ford se întoarce în Formula 1, după mai mult de 20 de ani

Alexandru Rafila a menționat că se vaccinează antigripal în fiecare an.

"Eu m-am și vaccinat, nu numai că recomand, mă vaccinez absolut în fiecare an. Și în anii pandemici și în acest an, m-am vaccinat și eu și mi-am vaccinat și familia, inclusiv copilul, cu vaccin gripal sezonier", a afirmat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
rafila
gripa