Persoanele cu dizabilități motorii vor beneficia de transport gratuit în regim taxi în cadrul unui proiect pilot desfășurat pe un an realizat de Primăria Capitalei împreună cu o organizație neguvernamentală, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat joi în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB). Astfel, Abilitaxi va asigura transport gratuit cu patru mașini speciale celor care folosesc scaune rulante în București, urmând ca accesul la acest serviciu să se facă prin programare prin dispecerat cu cel puțin 48 de ore înainte.
În octombrie 2015, Profit.ro relata că toate companiile de taxi din București vor fi obligate să dețină cel puțin câte o mașină care să fie folosită exclusiv de către persoane cu dizabilități, special adaptată în acest sens, municipalitatea urmând să se asigure că obligația va fi respectată.
„Orice putem face ca să îmbunătățim viața persoanelor cu dizabilități este binevenit. Dar voi aminti tot timpul că mijloacele de transport din București nu sunt adecvate, trotuarele sunt blocate de mașini, circulă biciclete pe ele, iar clădirea în care ne aflăm, în această sală, ca cineva să ajungă aici, trebuie purtat pe brațe. E bine să facem acest lucru, cu acest proiect, dar este o picătură într-o mare”, a declarat astăzi consilierul USR Roxana Wring, citat de news.ro.
Proiectul a fost aprobat cu 47 de voturi „pentru” și o abținere.
CITEȘTE ȘI FOTO După controversa pe tema autismului, actrița Manuela Hărăbor a fost numită consilier onorific al premierului Dăncilă„Abilitaxi dorește să faciliteze deplasarea persoanelor cu dizabilități, în condiții speciale de siguranță și confort, în mijloace de transport adecvat adaptate nevoilor acestora, ajutându-i să ducă o viață independentă în cadrul familiei și comunității respective, și în mod indirect să se reintegreze în societate”, se arată în proiectul de hotărâre privind aprobarea acordului de asociere dintre Direcția Generală și Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB) și Asociația Re-Start Cauză Bună, pentru implementarea în comun a proiectului pilot Abilitaxi.
Acesta urmărește transportul gratuit cu mașini speciale pentru persoanele cu dizabilități motorii acolo unde au nevoie să ajungă. DGASMB ar urma să pună la dispoziție, conform contractului, o mașină, iar asociația alte trei mașini.
Accesul la serviciul Abilitaxi se va face prin programare telefonică la dispecerat, de luni până vineri între 9.00 și 17.00, cu cel puțin 48 de ore înainte. Astfel, transportul se va realiza în regim taxi: șoferul și infirmierul vor merge la locația beneficiarului, de unde îl vor prelua și îl vor transporta tur și retur.
„Proiectul va face posibilă implicarea activă a persoanelor cu dizabilități în societate, facilitându-le accesul și ajutând în mod indirect la reintegrarea în societate a acestora. Pe plan local, acest serviciu de transport va facilita accesul persoanelor la activitățile zilnice și va duce la o creștere a implicării persoanelor cu dizabilități în cadrul comunității, dar și la o creștere a numărului de salariați și întreprinzători din cadrul persoanelor cu dizabilități”, mai scrie în proiect.
CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul Bursei din Londra caută în București angajați inclusiv la metrou, pe magistrala Pipera-Berceni, intens folosită de corporatiști și studențiConform Autorității Naționale pentru Persoanele cu Dizabilități, la sfârșitul anului 2017 în București erau aproape 63.000 de persoane cu dizabiliăți, arată inițiatorii proiectului.
În ceea ce privește resursele și cheltuielile, proiectul va implica un angajat pe partea administrativă plătit cu 3.728 de lei net pe lună, un manager de proiect – 7.922 de lei pe lună, trei infirmieri – 2.097 de lei pe lună fiecare și trei șoferi – 3.728 de lei pe lună.
Pe lângă alte costuri cu utilitățile, chiria sediului, serviciile de întreținere a mașinilor, evenimentul de lansare a proiectului va implica cheltuieli de aproape 14.000 de lei, iar cele de promovare – aproape 47.000 de lei. În total, valoarea proiectului se ridică la 731.275,16 lei.
Primăria Capitalei are în curs mai multe proiecte de acordare a unor ajutoare financiare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. Astfel, începând de anul trecut, municipalitatea acordă un ajutor financiar în valoare de 1.000 de lei lunar pentru copiii cu handicap, cu condiția ca cel puțin unul dintre părinți să aibă domiciliul în Capitală, precum și 500 de lei pe lună pentru adulții cu handicap.