Producătorii de lapte vor primi ajutoare financiare pentru reducerea livrărilor de lapte, potrivit normelor europene, în sumă totală de 1,465 milioane lei (328.716 euro), conform unei hotărâri adoptate joi de Guvern. Banii provind din Fondul European de Garantare Agricolă, ajutorul fiind de 14 euro/ 100 kg, iar până în prezent au fost depuse 92 de solicitări pentru acest sprijin, echivalent a 2,3 milioane kilograme de lapte.
Măsura are în vedere reducerea livrărilor de lapte de vacă, sprijinirea producătorilor din sectorul lapte afectați de criză, și ca urmare a prelungirii până la sfârșitul anului 2017 a interdicției impuse de Rusia asupra importului de produse agricole și alimentare originare din Uniunea Europeană.
Ajutoarele se acordă în baza cererilor de plată și se atribuie pentru o perioadă calendaristică de trei luni – perioada de referință.
Ajutorul din partea Uniunii Europene este stabilit la 14 euro/100 kg lapte de vacă pentru cantitatea care corespunde diferenței dintre laptele de vacă livrat în cursul perioadei de referință și laptele de vacă livrat în cursul perioadei de reducere.
Beneficiarii eligibili sunt producătorii de lapte care au livrat lapte la prim-cumpărători în luna iulie 2016 și care se angajează să reducă livrarea cantității de lapte într-o perioadă calendaristică de 3 luni - perioada de reducere, în comparație cu aceeași perioadă din anul precedent - perioada de referință. Reducerea pentru care solicită ajutor trebuie să fie de minim 1.500 kg și de cel mult 50% din cantitatea livrată în perioada de referință.
La centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, respectiv al municipiului București, s-au depus 92 de cereri de reducere a producției de lapte aferente unei cantități de 2.347.972 kg lapte.
Plata ajutoarelor se face în lei, calculată la rata de schimb pentru data de 31 august 2016, conform prevederilor art. 40 din Regulamentul delegat (UE) nr. 907/2014 al Comisiei din 11 martie 2014 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1.306/2013 al Parlamentului European si al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăti și alte organisme din Regulamentul delegat (UE) 1612/2016.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură va efectua plățile în funcție de cererile depuse și perioadele pentru depunerea acestora, în termen de maximum 90 de zile după încheierea perioadei de reducere în cauză.