Prima aplicație mobilă din administrația publică. Toți angajatorii care folosesc zilieri, obligați să și-o instaleze pentru înregistrarea în registrul electronic de evidență

Prima aplicație mobilă din administrația publică. Toți angajatorii care folosesc zilieri, obligați să și-o instaleze pentru înregistrarea în registrul electronic de evidență
scris 20 dec 2019

Inspecția Muncii a lansat vineri aplicația mobilă denumită „Inspectia Muncii”, un instrument pe care angajatorii care lucrează cu zilieri va trebui să-l folosească pentru înregistrarea în noul registru electronic de evidență. Până acum, înregistrarea se făcea în format fizic, pe hârtie.

„Inspectia Muncii este o aplicație modernă, ușor de utilizat, care vine în sprijinul angajatorilor și va reprezenta singura modalitate legală de înregistrare a activităților prestate de zilieri, fiind atât în avantajul angajatorului, cât și al lucrătorului, ambii beneficiind, astfel, de protecția legii”, a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, care a precizat că aceasta este prima aplicație mobile din administrația pubică.

Urmărește-ne și pe Google News

Registrul electronic de evidență a zilierilor a fost înființat pe 20 decembrie 2019, ca modalitate de transmitere a datelor privind evidența zilierilor.

Inspecția Muncii amintește că beneficiarul/utilizatorul are obligația să înființeze, să completeze și să transmită Registrul electronic de evidență a zilierilor conform metodologiei și modelului ce urmează a fi stabilite în termenul legal prevăzut de 60 de zile, prin ordinul ministrului muncii și protecției sociale, să înregistreze, în Registrul electronic de evidență a zilierilor, toți zilierii cu care exercită activități cu caracter ocazional, să transmită registrul electronic, zilnic, înainte de începerea activității de către fiecare persoană care urmează să se afle într-un raport de muncă cu beneficiarul.

ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat încă două zile libere pentru bugetari, de Sărbători CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul a aprobat încă două zile libere pentru bugetari, de Sărbători

Toate informațiile necesare unui utilizator al aplicației mobile „Inspectia Muncii”, incluzând Manualul de utilizare precum și Termenii și Condițiile de utilizare a aplicației, sunt prezentate pe site-ul Inspecției Muncii, www.inspectiamuncii.ro. 

Profit.ro a prezentat măsură pregătită de Guvern de la începutul lunii aprilie.

În prezent, evidența zilnică a zilierilor se realizează în format fizic, pe hârtie, iar Executivul a explicat planul de a introduce un sistem electronic prin faptul că o raportare online, în timp real ar reduce munca la negru cu astfel de persoane.

"În prezent, evidența zilnică a zilierilor se realizează în format fizic/letric, impunându-se necesitatea utilizării unui sistem de evidență electronic, pentru a nu eluda cadrul legal existent și pentru a preveni eventualele abuzuri ale beneficiarilor de lucrări și asigurarea protecției zilierilor, precum și pentru scăderea birocrației si simplificarea procedurilor administrative de înregistrare a zilierilor", se arăta în nota de fundamentare a proiectului.

Potrivit legii, angajatorii au următoarele obligații:
a) să înființeze și să completeze Registrul electronic de evidență a zilierilor conform modelului stabilit prin ordinul ministrului muncii si justitiei sociale. Registrele electronice de evidență a zilierilor se păstrează la sediul beneficiarului și/sau la punctele de lucru, după caz;
b) să transmită Registrul electronic de evidență a zilierilor, inspectoratului teritorial de muncă, zilnic, înainte de începerea activității de către fiecare persoană care urmează să se afle într-un raport de muncă cu beneficiarul;
c) să prezinte Registrul electronic de evidență a zilierilor organelor de control abilitate;
d) să asigure informarea zilierului cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, precum și cu privire la drepturile și obligațiile sale;
e) să plătească zilierului remunerația cuvenită, prin orice mijloc de plată admis de lege, la sfârșitul fiecărei zile; plata remunerației se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care perioada de desfășurare a activității depășește 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar; modalitatea de plată electronică și aspectele care privesc plata remunerației se stabilesc prin normele metodologice de aplicare a prezentei legi.

De asemenea, angajatorul va avea are obligația să înregistreze, în Registrul electronic de evidență, în ordine cronologică, toți zilierii cu care exercită activități cu caracter ocazional.
În prezent, angajatorii țin o evidență zilnică a zilierilor în format fizic, pe hârtie, și transmit informări referitoare la această situație lunar, de exemplu în luna februarie pentru luna ianuarie.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
inspectia muncii
zilieri
registrul elecyronic de evidenta
aplicatie mobila