Băncile din întreaga lume au eliminat peste 60.000 de posturi în 2023, care a fost unul din anii cu cele mai mari disponibilizări în sectorul bancar după criza financiară mondială.
În paralel, băncile de investiții au suferit în 2023 al doilea an de scădere a comisioanelor pe măsură ce numărul tranzacțiilor și al listărilor publice inițiale s-a redus, astfel că marile bănci de pe Wall Street nu au avut altă soluție pentru protejarea marjelor de profit decât să reducă personalul, arată datele publicate de Financial Times, preluate de Adevărul.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Nu există nicio stabilitate, nicio investiție, nicio creștere în majoritatea băncilor și este posibil să fie și alte disponibilizări”, spune Lee Thacker, proprietarul firmei de headhunting Silvermine Partners.
Potrivit calculelor făcute de Financial Times, 20 din cele mai mari bănci ale lumii au eliminat cel puțin 61.905 de posturi în 2023, comparativ cu peste 140.000 de posturi eliminate de aceleași bănci în perioada crizei financiare mondiale din 2007-2008. Financial Times precizează însă că datele sale nu includ și restructurările făcute la băncile mici astfel că este posibil ca cifra totală să fie mai mare.
Datele arată că precedentele valuri de disponibilizări semnificative de la bănci, precum cele din 2015 și 2019, au afectat în principal băncile europene care se străduiau să facă față dobânzilor extrem de mici. În 2023 însă cel puțin jumătate din reducerile de posturi au fost efectuate la marile bănci de pe Wall Street, ale căror activități de tip investment banking au fost afectate de viteza cu care dobânzile au fost majorate în SUA și Europa. În multe din aceste cazuri, băncile au inversat pur și simplu angajările pe care le-au făcut la ieșirea din pandemie, când cererea mare pentru activități de tip investment banking a declanșat o cursă pentru atragerea de talente în rândul băncilor de investiții.
Totuși, cele mai mari disponibilizări efectuate de o singură bancă au venit după ce grupul elvețian UBS a preluat rivalul Credit Suisse, în luna martie a acestui an. În noiembrie, UBS a dezvăluit că a eliminat deja 13.000 de posturi din întregul grup combinat, care acum are un efectiv total de 116.000 de angajați. Însă directorul general Sergio Ermotti a avertizat că 2024 va fi un „an de cotitură” pentru fuziunea primelor două bănci elvețiene iar analiștii se așteaptă ca în lunile următoare să fie anunțate noi programe de disponibilizări.
CITEȘTE ȘI Avionul companiei românești imobilizat în Franța cu peste 300 de indieni la bord a decolatPe locul secund în topul băncilor care au făcut restructurări de personal în 2023 se situează grupul american Wells Fargo, care recent a anunțat că și-a redus efectivele globale cu 12.000 de angajați până la 230.000 de persoane. Banca a precizat că numai în trimestrul al treilea a cheltuit 186 de milioane de dolari sub formă de costuri cu salariile compensatorii, în condițiile în care au fost eliminate 7.000 de posturi.
Alte mari bănci de pe Wall Street care au recurs la disponibilizări mari în 2023 sunt: Citigroup, care a eliminat 5.000 de posturi, Morgan Stanley, 4.800 de posturi, Bank of America, 4.000 de posturi, Goldman Sachs, 3.200 de posturi, și JPMorgan Chase, 1.000 de posturi. Împreună, marile bănci de pe Wall Street au eliminat cel puțin 30.000 de locuri de muncă în 2023.