Pedepse mai dure în Codul Silvic: Persoanele prinse că fură copaci doborâți de vânt intră în închisoare până la 10 ani

Pedepse mai dure în Codul Silvic: Persoanele prinse că fură copaci doborâți de vânt intră în închisoare până la 10 ani
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 29 sep 2016

Persoanele prinse că fură copaci doborâți sau rupți de vântul puternic vor primi o pedeapsă cu închisoarea de până la 10 ani, peste limitele maxime aplicate astăzi, dacă pentru această infracțiune nu vor primi doar o amendă. Pedeapsa cu închisoarea de până la 10 ani va fi aplicată indiferent de valoarea cantității de lemn furată.

Înăsprirea sancțiunii este pregătită de Guvern cu argumentul că apreciind că astfel de fapte trebuie pedepsite mai sever, deoarece au consecințe negative asupra mediului înconjurător și societății în general prin "perturbarea îndeplinirii de către păduri a funcțiilor de protecție specifice".

Urmărește-ne și pe Google News

Documentul pregătit de Executiv, care va schimba Codul Silvic, stabilește că furtul de arbori doborâți sau rupți de fenomene naturale ori de arbori, puieți sau lăstari care au fost tăiați ori scoși din rădăcini, din păduri, perdele forestiere de protecție, din terenuri degradate și ameliorate prin lucrări de împădurire, precum și din vegetația forestieră din afara fondului forestier național constituie infracțiune și va fi pedepsit cu închisoare de la 6 luni la 10 ani sau cu amendă.

Jurnalistul de presă scrisă și tăietorul de lemne, cele mai rele meserii. Top-ul complet al meseriilor proaste CITEȘTE ȘI Jurnalistul de presă scrisă și tăietorul de lemne, cele mai rele meserii. Top-ul complet al meseriilor proaste

Astăzi, pedepsele cu închisoarea sunt departajate ca ani, în funcție de valoarea cantității de lemn furată, Astfel, persoanele prinse la furat riscă astăzi închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puțin 5 ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior sau dacă fapta a fost săvârșită de cel puțin două ori în interval de un an, iar valoarea cumulată a materialului lemnos depășește această valoare, de la 1 an la 5 ani dacă valoarea materialului lemnos sustras este de cel puțin 20 de ori mai mare decât prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior și de la 2 la 7 ani dacă valoarea materialului lemnos sustras depășește de 50 de ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior.

În același timp, documentul pregătit de Guvern interzice includerea pădurilor în intravilan, dar stabilește că pădurile incluse în intravilan de la data intrării în vigoare a Legii fondului funciar și până la 27 martie 2008, data intrării în vigoare a Codului silvic, se supun prevederilor Codului.

Prin includerea în intravilan, aceste păduri nu ar mai avea destinație forestieră, regimul silvic fiind aplicabil numai terenurilor cu destinație forestieră. Acum, prin această modificare, inclusiv aceste paduri vor fi supuse reglementărilor specifice.

viewscnt
Afla mai multe despre
paduri
lemne
furt
inchisoare