Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că mortalitatea înregistrată anul trecut în România „a atins niște cote extrem de mari, fără precedent în istorie”, el opinând că numărul mare de decese înregistrat este cauzat, parțial și de limitarea accesului la servicii medicale, în contextul, pandemiei cauzate de SARS-CoV-2.
„Important este ca spitalul, că până la urmă asta este situația, să poată să ofere întreaga categorie de servicii oamenilor care au nevoie de aceste servicii și să nu venim cu acte administrative care să sperie și sistemul sanitar ,și pacienții, să-i împiedice să se ducă la spital. Mortalitatea din anul 2021 a atins niște cote extrem de mari, fără precedent în istoria României. Și probabil că o bucată din această mortalitate se datorează - sigur, eu nu vreau să fac alt fel de comentarii, dar nu-mi explic, am avut peste 280.000 de decese într-un an, 100.000 mai multe decese decât nașteri într-un an în România - și lucru ăsta s-a datorat probabil și limitării accesului la servicii de sănătate”, a afirmat ministrul Sănătății, la Prima Tv.
Acesta subliniază nevoia luării unor decizii care să „țină cont de nevoie oamenilor”.
„E bine ca atunci când luăm decizii de acest fel, în diverse comisii, comitete, să ținem cont de nevoile oamenilor. Trebuie să evităm aceste decizii discreționare care pun în pericol viața, viața altor concetățeni ai noștri”, adaugă Alexandru Rafila.
Întrebat dacă este posibil ca, din cauza pandemiei să mai existe blocaje sau amânări ale unor intervenții chirurgicale în spitalele din România, ministrul a răspuns că autoritățile „au grijă” ca pacienții să aibă acces la serviciile medicale de rutină, asigurând totodată asistența medicală prespitalicască pentru pacienții cu COVID.