Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuții cu reprezentanți ai farmaciilor. "E un pas important care merge, dacă vreți, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorință, iar asta se va putea face la un preț foarte scăzut", a afirmat el. Rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare.
"În ședința de Guvern am aprobat câteva lucruri importante, unul dintre ele este instituirea cadrului legal pentru testarea în farmacii. În perioada următoare și chiar mâine avem discuții la Ministerul Sănătății cu reprezentanți ai farmaciilor pentru ca testarea rapidă antigen să se poată face în farmacii. E un pas important care merge, dacă vreți, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorință, iar asta se va putea face la un preț foarte scăzut", a declarat Vlad Voiculescu, după ședința de Guvern.
El a menționat că negocierile sunt în curs de desfășurare, scrie News.ro.
"Avem de astăzi, respectiv după ce OUG va apărea în Monitorul Oficial, avem și baza legală pentru lucrul acesta", a adăugat el.
Farmaciile vor raporta cazurile pozitive.
Secretarul de stat Andreea Moldovan a spus că modelul testării în farmacii a fost preluat din alte țări.
"Are ca scop să asigure o accesibilitate mai largă pentru populație, pentru că ceea ce se întâmplă acum, când oamenii își cumpără teste cu un preț ridicat, pe care le fac poate corect, poate nu corect, și care nu sunt urmate întotdeauna de măsurile de izolare corespunzătoare, reprezintă o necunoscută mare cu care ne confruntăm. Ceea ce se dorește este să fie teste accesibile în farmacii, testarea să o facă farmaciștii, opțional, cei care doresc și care au spațiile corespunzătoare (...) rezultatele pozitive vor fi încărcate în platforma de raportare pentru că este foarte important să știm ce se întâmplă și de asemenea pacienții vor primi un flyer în care să fie informați asupra regulilor generale de abordare a infecției COVID", a explicat ea.
CITEȘTE ȘI Virtual Private Server (VPS) – soluția de la Vodafone care vă permite să configurați mașinile virtuale în funcție de propriile nevoiTotodată, acești pacienți vor fi monitorizați de medicul de familie și vor primi un ghid de conduită în cazul în care apar simptome de agravare.