Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, susține că niciun stat din Uniunea Europeană, nici măcar cele în care nu mai există de peste un secol urși, nu și-a manifestat dorința de a transfera astfel de animale din România.
Afirmația este susținută după ce zeci de localnici din Băile Tușnad au semnat, săptămâna trecută, o petiție adresată ministrului, în care îi cer să ia măsuri imediate prin relocarea sau împușcarea urșilor care intră pe teritoriul administrativ al orașului, susținând că peste 20 de exemplare vin frecvent în localitate, iar viața lor și a copiilor este pusă în pericol permanent, arată Agerpres.
Întrebată dacă a primit răspuns la adresa trimisă în urmă cu două luni omologilor săi din mai multe state europene, pentru a afla dacă țările respective ar fi dispuse să primească, prin transfer, urși din România, Grațiela Gavrilescu a arătat că nimeni nu și-a dorit să ia nici măcar un urs.
CITEȘTE ȘI FOTO Numărul corporatiștilor plecați în vacanță în zone ecoturistice s-a dublat. Plătesc și 200 euro pe zi și se relaxează călărind, pedalând, mergând cu caiacul sau observând animale din foișor"Am trimis la toți miniștrii din toată Uniunea Europeană, și nu numai. Răspunsurile au fost negative, în sensul că, chiar și distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema acestei specii protejate, urs, că multe dintre țări mi-au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani. Și nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice. Chiar în discuțiile pe care le-am avut cu omologii mei în ultima perioadă, pe trio în vederea preluării Președinției Uniunii Europene - Finlanda, care au și ei o populație de urși, Croația, care aproape că nu are, mi-au și spus, așa, cum de altfel, mi-au spus și cei de la Comisia Europeană, cărora le-am explicat realitatea din România, așa cum este ea, și nu cum au prezentat-o anumiți așa-ziși - între ghilimele - iubitori de animale, este că inclusiv Comisia Europeană mi-a spus așa: este problema dumneavoastră de gestionare, a României, nu a noastră", a susținut ministrul Mediului.
Potrivit ei, România are o populație estimată de urși, conform statisticilor fondurilor cinegetice, de aproximativ 7.000, dar se presupune că numărul este mult mai mare.