Ministerul Mediului demarează, miercuri, Programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme, iar primăriile pot depune cereri de finanțare în următoarele două luni. România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până la 16 iulie 2009.
”Ministerul mediului a identificat soluția prin care se va finanța închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme, care fac obiectul Cauzei C-301/17, Comisia Europeană împotriva României. Astfel, prin Ordinul ministrului mediului nr.233/2019, publicat în Monitorul Oficial nr. 230/26.03.2019, a fost aprobat Ghidul de finanțare a Programului privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme din: Tuzla, Brașov, Zărnești, Râșnov, Făgăraș, Săcele, Victoria, Codlea, Vatra-Dornei, Uricani, Orșova și Huși, potrivit prevederilor căruia, începând cu data de 10 aprilie a.c., în termen de două luni, pot fi depuse documentațiile necesare obținerii finanțării”, a transmis Ministerul Mediului.
Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, le-a cerut primarilor să se implice activ în rezolvarea acestei probleme, scrie News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Vă rog să acordați toată atenția acestui demers, extrem de important, nu numai pentru comunitatea dumneavoastră, ci și pentru România, și să nu ezitați, în situația în care vă confruntați cu dificultăți în elaborarea dosarului, să ne solicitați sprijinul, pentru a vă putea încadra în termenul stabilit”, a declarat Grațiela Gavrilescu.
Finanțarea va fi asigurată din Fondul pentru mediu, în procent de până la sută la sută din cheltuielile eligibile.
Sunt considerate cheltuieli eligibile studiul de fezabilitate, proiectul tehnic de execuție, lucrări de construcții și instalații aferente organizării de șantier, dirigenția de șantier, TVA aferentă proiectului, dar și cheltuieli diverse și neprevăzute.
Se poate primi finanțare pentru închiderea gropilor de gunoi neconforme care dețin decizia etapei de încadrare sau acordul de mediu pentru realizarea proiectului de închidere a depozitului emise de autoritatea pentru protecția mediului.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat, în 2018, România pentru neîdeplinirea Directivei 1999/31/CE privind depozitele de deșeuri. 68 de gropi de gunoi neconforme sunt în continuare deschise, deși România avea obligația de a le închide și a le reabilita până la 16 iulie 2009.
”Prin faptul că nu s-a conformat, referitor la cele 68 de depozite de deșeuri în cauză, obligației de a lua toate măsurile necesare pentru a închide cât mai repede posibil, în conformitate cu articolul 7 litera (g) și cu articolul 13 din Directiva 1999/31/CE a Consiliului din 26 aprilie 1999 privind depozitele de deșeuri, acele depozite de deșeuri care, în conformitate cu articolul 8 din directiva menționată, nu au primit autorizația care să le permită să funcționeze în continuare, România nu și a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolului 14 litera (b) din Directiva 1999/31 coroborat cu articolul 13 din aceasta”, se arată în hotărârea pronunțată de către CJUE în dosarul C 301/17.
CJUE a reiterat ideea că statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.
România avea obligația de a închide și a reabilita aceste depozite de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.