Membrii familiei unui pacient vor avea acces la datele confidențiale ale pacientului în cazul în care acesta s-a prezentat la unitatea sanitară în stare fizică de inconștiență și fără aparținători, iar evoluția patologică a dus la decesul acestuia. Datele privind diagnosticul, medicația, investigatiile efectuate pot fi eliberate în baza unei cereri depuse la conducerea unității sanitare, conform unei ordonanțe de urgență adoptate de Guvern.
De ce este important: Legislația actuală prevede că toate informaţiile privind starea pacientului, rezultatele investigaţiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidenţiale chiar şi după decesul acestuia. Informaţiile cu caracter confidenţial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul îşi dă consimţământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres. Așadar, doar în situația în care pacientul și-a dat consimțământul explicit de a se comunica datele sale medicale, va exista și dreptul moștenitorilor pacientului decedat de a avea acces la dosarul medical al acestuia.
În prezent, ca urmare, în situațiile în care familia solicită informații din foaia de observații, precum medicația administrată pacientului decedat, în cazul cercetării unei alergii față de care acesta nu a fost în posibilitatea de a comunica intoleranța, familia trebuie să facă uz de o hotărâre judecătorească în acest sens. De asemenea, în cazul suspiciunii unui caz de malpraxis, familia nu are acces la datele medicale, decât în baza unei acțiuni în instanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Astfel, prin proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului se completează cadrul legal privind dreptul pacientului, în sensul creării posibilității aparținătorilor/mșstenitorilor/rudelor de până la un anumit grad de a avea acces la datele medicale ale pacientului după decesul acestuia, în situația în care defunctul nu și-a exprimat, în tipul vieții, o dorință contrară și consemnată în scris, în acest sens.
În sensul celor menționate anterior, după alineatul (2) al art. 24 din Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacientuliui, se introduc patru noi alineate, alin. (3)-(6), cu următorul cuprins:
(3) În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul cu privire la informațiile prevăzute la art. 21 și a intervenit decesul acestuia, prin excepție de la prevederile art. 22, aceste informații pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane în ordinea de mai jos:
-
a) soț supraviețuitor;
-
b) descendenți;
-
c) ascendenți/tutori;
-
d) rudelor în line colaterală până la al patrulea grad inclusiv.
(4) Situațiile în care pacientul se află în imposibilitatea de a-și exprima consimțământul,conform prevederilor alin. (3), se reglementează prin normele de aplicare a legii.
(5) Persoanele prevăzute la alin. (3), vor depune la conducerea unității sanitare o declarație pe proprie răspundere, potrivit dispozițiilor prezentei legi.
(6) Modelul declarației prevăzute la alin.(5) se va publica ca anexă la normele de aplicare a legii.