Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, Legea care îi obligă pe proprietarii de cluburi, baruri, restaurante, cinematografe, hoteluri, pensiuni, teatre și alte unități publice, care nu au încă autorizația de securitate la incendiu, să monteze la ușă un panou prin care clienții să fie avertizați, înainte de a intra, că spațiul funcționează fără autorizație.
Proiectul a fost pzentat de Profit.ro încă din faza depunerii acestuia, actul fiind inițiat de mai mulți parlamentari din opoziție, la scurt după incendiul înregistrat la începutul anului trecut în clubul Bamboo, și adoptat de Parlament chiar la finele anului trecut.
Panourile de înștiințare vor avea următorul conținut tipărit cu litere de tipar cu dimensiuni de minimum 2,5 cm, de culoare roșie, pe fundal alb: «Acest spațiu funcționează fără autorizația de securitate la incendiu»”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Textul, după modelul avertismentelor de sănătate de pe pachetele de țigări, este obligatoriu, altfel proprietarii riscă amenzi consistente, cuprinse între 2.501-5.000 lei.
Proiectul s-a bucurat chiar și de susținerea Guvernului, care a transmis Parlamentului că susține această măsură și a venit cu propuneri de reglementare a situațiilor pentru clădirile cu părți încă în construcție.
Pentru proprietarii cu aviz obținut a fost eliminată obligația, prevăzută inițial în proiect, de a anunța autorizarea.
Deputații au eliminat obligația și pentru o serie de construcții de natură tehnică, care erau incluse la început în lege, precum spații de producție sau depozitare, construcții agrozootehnice, rețele de alimentare cu apă și alte categorii de acest fel.
CITEȘTE ȘI Amenzi de peste 44.000 de lei aplicate în trei zile taximetriștilor din Capitală pentru că nu aveau autorizație, nu au eliberat bon fiscal și pentru că nu aveau afișată lista tarifelorDupă incendiul din clubul bucureștean Colectiv, Guvernul Ponta a introdus, prin ordonanță de urgență, obligația obținerii de către proprietarii de cluburi, baruri, restaurante și alte unități publice a unei autorizații de securitate la incendiu. Autorizația trebuia obținută până la 31 decembrie 2016, pentru construcțiile și amenajările care au fost puse în funcțiune fără acest act administrativ.
Ulterior, invocând lipsa personalului specializat care trebuie să emită autorizațiile, Guvemul Cioloș a prelungit termenul pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu, până la 30 iunie 2017.
CITEȘTE ȘI Avocat general la CJUE, în cazul privind România: Noțiunea „soț” cuprinde și soții de același sex. România nu e obligată să legalizeze căsătoriile gay, dar trebuie să acorde drept de ședere soților de același sexTermenul a mai fost împins ușor astfel că abia începând cu 1 octombrie 2017 beneficiarii sau proprietarii construcțiilor care au obligația obținerii acestui act administrativ sunt pasibili de sancționare contravențională, pentru nedeținerea acestuia. Punerea în funcțiune, fără autorizație de securitate la incendiu, a construcțiilor și amenajărilor noi ori a celor existente la care s-au executat lucrări de modificare/schimbare de destinație poate fi sancționată cu amenzi între 20.000 lei și 50.000 lei.
Profit.ro a anunțat însă că firmele care au depus până la 30 septembrie documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu ar putea beneficia de o perioadă mai lungă în care să efectueze lucrările de conformare. Legea prevede în prezent că firmele care au depus până la 30 septembrie documentația pentru obținerea autorizației sau au proiecte în avizare pentru finanțare sunt exceptate de la aplicarea amenzilor, dacă termenul de conformare nu depășește 31 decembrie 2017.