Internele vor permite cetățenilor autentificarea în sistemele IT publice și private prin intermediul noilor cărți electronice de identitate. Când va înlocui noul document actuala carte de identitate

Internele vor permite cetățenilor autentificarea în sistemele IT publice și private prin intermediul noilor cărți electronice de identitate. Când va înlocui noul document actuala carte de identitate
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 5 sep 2024

Imprimeria Națională a atribuit asocierii Advice Information Technology (lider) și OSI Sistemske Integracije (Polonia) un contract pentru un sistem care va asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare autentificării și identificării unice a titularilor de cărți electronice de identitate în sistemele informatice ale Ministerului Afacerilor Interne și ale altor instituții publice sau private.

Estimat la 22,877 milioane de lei, fără TVA, contractul a fost semnat pentru suma de 14,94 milioane de lei, fără TVA. Mai multe detalii AICI.

Urmărește-ne și pe Google News
Pedepse cu suspendare pentru doi directori ai companiei Tel Drum, acuzați de o fraudă de un milion euro CITEȘTE ȘI Pedepse cu suspendare pentru doi directori ai companiei Tel Drum, acuzați de o fraudă de un milion euro
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Viitorul sistem va fi utilizat pentru emiterea noilor cărți electronice de identitate românești.

Ceilalți ofertanți au fost Dataware Consulting, Orange România, Trencadis Corp și asocierea formată din Trans Sped (lider), BIT4ID (Italia) și Dendrino Solutions.

Proiectul se va derula pe o perioadă de 5 ani.

Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan CITEȘTE ȘI Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan

"La nivelul central al sistemului informatic CEI (cartea electronică de identitate), componentele PKI (Public Key Infrastructure) vor asigura emiterea și gestiunea certificatelor digitale necesare pentru autentificarea/identificarea unică a titularului de CEI în sisteme informatice ale MAI, precum și în sistemele informatice ale altor instituții publice sau private, pe baza certificatului menționat anterior, cât și pentru semnarea documentelor electronice de către titularul CEI în raport cu sistemele informatice ale MAI și cu sistemele informatice ale altor instituții publice, conform prevederilor legale în vigoare", scrie în caietul de sarcini al licitației.

TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate CITEȘTE ȘI TABEL Noi ieftiniri: Carburanții au ajuns la nivelul din urmă cu o lună și jumătate

O infrastructură de cheie publică (PKI) permite utilizatorilor de Internet și alte rețele publice să se angajeze în comunicare sigură, schimb de date și schimb de bani. Acest lucru se realizează prin perechi de chei criptografice publice și private furnizate de o autoritate de certificare.

"Pentru fiecare carte electronică de identitate se vor genera și informațiile aferente certificatului ce va fi înscris în suportul electronic al documentului", se mai spune în document.

Soluția furnizată va asigura gestionarea unui număr nelimitat de certificate, pentru 2023 fiind estimată emiterea a 3 milioane de certificate digitale.

Noua carte electronică de identitate (CEI) va înlocui treptat actualul buletin. Noul document va înlocui treptat, până în august 2031, actuala carte de identitate aflată în circuit din 1997, potrivit termenelor stabilite de Regulamentul (UE) 1157/2019, care a intrat în vigoare în data de 2 august 2021.

Un proiect pilot privind CEI a fost lansat la Cluj în data de 2 august 2021. Mai multe detalii AICI.

O nouă escrocherie ia amploare pe rețelele de socializare CITEȘTE ȘI O nouă escrocherie ia amploare pe rețelele de socializare

Noile cărți de identitate au dimensiunea unui card bancar și pe lângă informațiile care se află și pe actualele buletine vor avea și un cip pe care vor fi stocate două amprente digitale și o amprentă facială.

Românii vor putea alege și pentru buletine fără cip, tot de dimensiunea unui card bancar, însă nu le vor putea folosi și pentru a ieși din țară. Pentru a ieși din țară vor avea nevoie de un pașaport care va avea un cip.

Înființată în anul 2015, Advice Information Technology activează în domeniul "Alte activități de servicii privind tehnologia informației (cod CAEN 6209)" și a raportat în anul 2023 afaceri de 2,06 milioane de lei, de la 4,72 milioane de lei în 2022.

Asociatul unic al companiei este Aurelia Căpraru.

viewscnt
Afla mai multe despre
licitatie
imprimeria nationala
atribuire