Institutul Clinic Fundeni va avea o nouă clădire, prevede un proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare de Ministerul Sănătății.
"Se aprobă indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții "Relocare, dezvoltare și construire ansamblu medical nou Institutul Clinic Fundeni"", se arată în proiect.
Potrivit Notei de fundamentare, principalele probleme cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni sunt: risc seismic ridicat - actualele clădiri nu conferă siguranță în exploatare, prezentând risc seismic și la un cutremur minor, grad de uzură ridicat - vechimea clădirilor, deprecierea instalațiilor de toate specialitățile sau lipsa totală a unora duce la greutăți mari în respectarea normelor de igienă și dezinfecție, scrie Agerpres.
CITEȘTE ȘI FOTO INEDIT - Uber lansează în România "Uber Melc", ca reacție la protestele taximetriștilor și ordonanța pregătită de Guvern"Principala problemă cu care se confruntă Institutul Clinic Fundeni este vechimea clădirii - peste 60 de ani de funcționare fără suficiente investiții majore. Acest lucru nu a permis și nu permite realizarea optimă a circuitelor intra-spitalicești, a căilor de evacuare necesare și ridică frecvent dificultăți în adoptarea de noi tehnologii necesare bunei desfășurări a Institutului. Infrastructura veche cu fluxuri necorespunzătoare. Imposibilitatea de a asigura circuite funcționale optime privind prevenția infecțiilor specifice - nu se asigură separarea fluxurilor medicale; nu se asigură spațiile normate pentru pacienți și se încalcă astfel prevederile normativelor interne și europene pentru spitale; nu se asigură spații pentru circulație și evacuare în caz de necesitate, etc.", se arată în nota de fundamentare.
Alte deficiențe majore ale actualelor clădiri ale institutului sunt: numărul redus de săli de operație raportat la numărul de medici angajați și la numărul de pacienți internați, lipsa unui sector dedicat spitalizărilor de zi, lipsa unui spațiu destinat consultațiilor de ambulatoriu integrat, spații inadecvate pentru implementarea tehnologiilor moderne și dezvoltării unor centre de excelență destinate fiecărei patologii.
"Clădirile existente (corpul de clădire A construit în anul 1957 și corpul de clădire B construit în anul 1975) nu pot găzdui facilitățile medicale care vor fi asigurate în noua clădire", se mai arată în document.
Scopul realizării acestui obiectiv îl reprezintă edificarea unui ansamblu medical modern, care va asigura: îmbunătățirea condițiilor de tratament, creșterea capacității de tratare, îmbunătățirea confortului și calității vieții pacienților, dezvoltarea cercetării și inovației, îmbunătățirea funcționării departamentului administrativ, având astfel un spațiu adecvat pentru desfășurarea activităților educaționale, fără a perturba rutina personalului și a pacienților.
CITEȘTE ȘI VIDEO ANUNȚ - Circulație deschisă pe un nou drum expresConform Notei de fundamentare, realizarea proiectului va contribui la asigurarea accesului egal la asistență medicală, diagnostic, tratament de calitate și creșterea stării de bine a pacienților pentru peste 125.000 de pacienți anual, prin construirea unei infrastructuri moderne atât din punct de vedere arhitectural, cât și al dotării cu echipamente medicale, care va permite furnizarea de intervenții multidisciplinare cu adresabilitate mare, inclusiv transplant unui număr mai mare de pacienți).
Prin realizarea obiectivului de investiții se va obține un ansamblu medical compus din corpurile A, B, C (Sp+D+P+6E+E tehnic), corp D (D+P+2E+Et), corp E (Sp+D+P+2E+Et) și anexe tehnice - centrală termică, stocator oxigen, depozit butelii oxigen, depozit CO2, cu o suprafață totală desfășurată de 100.127,20 mp. Suprafața construită este de 13.061,60 mp.
Ansamblul medical va fi construit în conformitate cu standardele și normativele medicale în vigoare, cu 21 săli de operație, spații pentru spitalizare continuă, cabinete de consultație, spații de învățământ și spații de cercetare, cu cele mai moderne dotări în scopul asigurării unui act medical de înaltă calitate.
În noul ansamblu vor fi amplasate cele trei centre de transplant (Centrul de Boli Digestive și Transplant Hepatic, Centrul de Uronefrologie și Transplant Renal, Centrul de Transplant Medular). Durata de execuție este de 36 luni.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) va fi de 2.651.777 mii lei.