România se află în top 5 state europene cu cea mai mică rată a populației vaccinate (atât cu prima cât și cu a doua doză), rezultă din datele publicate de platforma Our World in Data. Avem circa 27% din populație vaccinată, la egalitate cu Albania, dar la peste 10 puncte procentuale distanță de Bulgaria și Republica Moldova.
Cel mai bine plasat în clasament este statul portughez, unde peste 80% din populație s-a vaccinat. În grupul statelor cu rata a vaccinării de peste 70% mai întâlnim Spania, Danemarca, Irlanda, Belgia, UK, Norvegia, Franța și Olanda, scrie Hotnews.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a stimula rata de vaccinare, mai multe state au trecut fie la amenințări, fie la recompense.
În Atena, un vaccin Covid-19 îți aduce 150 de euro. Începând de la jumătatea lunii iulie, toți vaccinații cu vârste sub 26 de ani vor primi un bonus de 150 de euro. Premiul va fi plătit după primul vaccin sub formă de voucher digital, care va putea fi folosit pentru plata unor bielete de călătorie cu trenul, vaporul sau avionul, pentru cazare în stațiunile de vacanță sau bilete de intrare la concert sau muzeu.
În Praga, s-ar putea să câștigi un iPhone. În alte țări însă, dacă nu te vaccinezi, riști să rămâi fără job, scrie Bloomberg.
În Franța, președintele Emmanuel Macron a promis o „vară a mobilizării” pentru vaccinare, cu obligativitatea vaccinării lucrătorilor din domeniul sănătății.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Neogen a devenit cel mai mare acționar în afacerea Citylink, preluând ultimele acțiuni ale lui Dan BoabeșÎn întreaga UE, aproximativ 64% din populație este vaccinată.
În Germania, institutul de sănătate publică RKI a estimat că 85% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 59 de ani ar trebui să fie vaccinate pentru a obține așa-numita imunitate de turmă, aceasta obținându-se și odată cu vaccinarea a 90% dintre cei cu vârsta peste 60 de ani.
În Franța, permisele de sănătate care dovedesc testarea sau imunizarea vor fi obligatorii și pentru teatru, cinematografe, locuri de sport sau festivaluri cu un public de peste 50 de persoane. Legea a fost extinsă și pentru accesul în restaurante din august.
În Italia, vaccinurile anti- Covid sunt obligatorii pentru lucrătorii din domeniul sănătății din luna mai. Aproximativ 68% dintre italienisunt favorabili ideii ca doar persoanele complet vaccinate să aibă acces la restaurante, hoteluri, cinematografe, trenuri și avioane, potrivit unui sondaj Euromedia Research publicat în ziarul La Stampa. Același procentaj de italieni ar sprijini suspendarea din sistem a personalului medical care nu este complet vaccinat până la jumătatea lunii septembrie.
Alte țări, inclusiv Irlanda, leagă, de asemenea, accesul la restaurant de vaccinare. Vicepremierul Leo Varadkar a recunoscut că planul este „imperfect”, dar este cea mai bună opțiune disponibilă.
În România, stimulentele ar putea consta în tichete de msă de 100 de lei pentru fiecare persoană care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă - câte două doze de vaccin Pfizer, Moderna sau AstraZeneca sau o doză de vaccin Johnson&Johnson - dar și premii în bani pentru persoanele care, după ce s-au vaccinat cu schema completă, se înscriu Loteria de vaccinare. Valoarea acestor premii nu a fost încă stabilită. Proiectul de Ordonanță de Urgență inițiat de Ministerul Sănătății ce prevede modul în care vor fi recompensați românii care se vaccinează a fost publicat în dezbatere publică.