Los Angeles se pregătește de revenirea vântului violent care amenință să întețească flăcările care au lăsat scene dezolante în urmă și au dus la moartea a 24 de persoane, potrivit unui nou bilanț, relatează AFP.
Asediat de flăcări de marțea trecută, al doilea cel mai populat oraș din Statele Unite continuă să își numere morții: bilanțul a crescut la 24 de morți duminică seara, potrivit Biroului de Medicină Legală din comitatul Los Angeles.
În zonele în care flăcările s-au îndepărtat, cartierele rezidențiale nu mai sunt decât grămezi de cenușă și moloz, scrie News.ro.
În cartierul Altadena, Jannell Gruss a declarat că i-a fost teamă să nu moară în timp ce evacua caii din grajdurile sale după lăsarea întunericului.
"Era mult fum, era întuneric, nu puteam vedea nimic", a declarat ea pentru AFP de la Los Angeles Equestrian Centre, unde mai multe animale au fost adăpostite temporar. „M-am gândit că aș putea fi una dintre acele victime despre care auziți”, a spus ea.
După o scurtă acalmie, se așteaptă ca vântul cald și uscat să se intensifice din nou până miercuri, complicând munca pompierilor.
Serviciul meteorologic american prognozează "un comportament extrem al incendiilor și condiții care pun viața în pericol", culminând cu rafale de vânt de 110 km/h într-o "situație deosebit de periculoasă (PDS)" începând de marți dimineață, a declarat meteorologul Rose Schoenfeld.
Pompierii au avertizat că rafalele de vânt îi vor împiedica pe cei evacuați să se întoarcă acasă înainte de joi, îndemnând la răbdare locuitorii care stau uneori ore întregi la coadă în speranța de a recupera medicamente sau haine din casele lor, sau pur și simplu de a vedea dacă locuințele lor au fost sau nu distruse.
„Multe zone arată încă de parcă ar fi fost bombardate”, a declarat șeriful din comitatul Los Angeles, Robert Luna.
CITEȘTE ȘI Gilead și LEO Pharma se asociază pentru a dezvolta programe pentru boli inflamatorii Critici
În ciuda eforturilor depuse de mii de pompieri, incendiul Palisades s-a extins în weekend în nord-vestul orașului și amenință acum valea San Fernando, dens populată.
Peste 12.000 de structuri - case și alte clădiri - au fost distruse sau avariate de incendii, potrivit primelor estimări ale autorităților.
Mulți locuitori încep să pună sub semnul întrebării modul de gestionare al autorităților, mai ales că pompierii s-au confruntat uneori cu hidranți goi sau cu presiune scăzută.
Foarte criticată, primarul democrat al orașului Los Angeles, Karen Bass, a asigurat populația sâmbătă că departamentele sale sunt "toate pe aceeași lungime de undă". Cu o zi înainte, șeful pompierilor din oraș criticase bugetul insuficient alocat de municipalitate pompierilor.
Guvernatorul democrat al statului, Gavin Newsom, a cerut „o revizuire independentă completă” a serviciilor de apă ale orașului.
Donald Trump a atacat din nou duminică gestionarea incendiilor de către liderii locali. "Politicienii incompetenți habar nu au cum să le stingă", a răbufnit el.
CITEȘTE ȘI OMV Petrom anunță concedieri "Plan Marshall"
În contextul jafurilor din zonele sinistrate și evacuate, în Pacific Palisades și Altadena, zonele cele mai devastate, a intrat în vigoare o interdicție strictă de circulație între orele 18.00 și 6.00 dimineața.
Duminică, autoritățile au anunțat arestarea mai multor persoane suspectate de tâlhărie, dintre care una purta o ținută de pompier.
Pagubele provocate de incendii sunt estimate la zeci de miliarde de dolari, iar unii experți se tem deja că aceste incendii vor fi cele mai costisitoare înregistrate vreodată.
Duminică, guvernatorul statului a declarat la NBC că dorește să lanseze un "plan Marshall" pentru reconstrucția Californiei și să relaxeze anumite reglementări pentru a le permite locuitorilor să își reconstruiască rapid casele care au fost cuprinse de flăcări.